Κόσμος
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 15:37

Επιτυχημένες συγκρούσεις σωματιδίων στο CERN

Φυσικοί στο ερευνητικό κέντρο CERN πέτυχαν συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων σε υψηλές ταχύτητες, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μίνι εκδοχές του Big Bang, της μεγάλης έκρηξης που οδήγησε στη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Φυσικοί στο ερευνητικό κέντρο CERN πέτυχαν συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων σε υψηλές ταχύτητες, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μίνι εκδοχές του Big Bang, της μεγάλης έκρηξης που οδήγησε στη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το πείραμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN), κατά το οποίο τα σωματίδια επιταχύνθηκαν σε ταχύτητες ρεκόρ, θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν τη φύση της ύλης και την προέλευση των άστρων και των πλανητών.

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πηγαίνουμε εκεί όπου δεν έχει πάει κανείς ως τώρα. Ανοίξαμε νέο έδαφος για τη φυσική», δήλωσε ο Όλιβερ Μπουσμίλερ, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα αυτού του προγράμματος που έχει κοστίσει 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δύο δέσμες πρωτονίων με ενέργεια 3,5 Tev (τρισεκατομμύρια βολτ ηλεκτρονίων) συγκρούστηκαν λίγο μετά τις 14.00 (ώρα Ελλάδας) με ταχύτητα κατά ένα νανο-κλάσμα του δευτερολέπτου μικρότερη από εκείνη του φωτός (300.000 χλμ. ανά δευτερόλεπτο) μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), ο οποίος βρίσκεται σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

«Είναι η αρχή μιας νέας εποχής», δήλωσε η Πάολα Καταπάνο, επιστήμονας και εκπρόσωπος του CERN.

Χιλιάδες φυσικοί σ' όλο τον κόσμο περίμεναν το γεγονός αυτό, το οποίο ελπίζεται ότι θα επιτρέψει να βρεθεί το μποζόνιο του Χιγκς, το κομμάτι που λείπει από το παζλ της θεμελιώδους δομής της ύλης.

Ο εντοπισμός μαζικών και εφήμερων μορίων μπορεί επίσης να επιτρέψει να μάθουμε από τι αποτελείται η μαύρη ύλη που αντιπροσωπεύει το 23% του σύμπαντός μας, έναντι μόνο 4% για την ορατή ύλη, που αποτελεί τα άστρα και τους πλανήτες. Το υπόλοιπο 73% είναι η μαύρη ενέργεια ή η δύναμη με την οποία επεκτείνεται το σύμπαν.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς το άγνωστο», σχολιάζει ο διευθυντής έρευνας του CERN, Σέρτζιο Μπερτολούτσι. «Αυτό που κάνουμε δεν έχει ξαναγίνει. Ελπίζουμε ότι θα ανακαλύψουμε εντελώς καινούργια πράγματα», συμπληρώνει.

«Υπάρχουν γνωστές-άγνωστες έννοιες όπως η σκοτεινή ύλη, καθώς και νέες διαστάσεις για τις οποίες ευελπιστούμε να μάθουμε περισσότερα. Ενδέχεται, όμως, να μάθουμε και πράγματα που έχουν τεράστια σημασία για τον άνθρωπο. Με τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων έχουμε το εργαλείο που χρειαζόμαστε», τονίζει.

«Τα έτη 2010-2011 θα συλλέξουμε τα στοιχεία και πιστεύουμε ότι θα κάνουμε σημαντικές ανακαλύψεις», δήλωσε στο Reuters ο Όλιβερ Μπούχμιλερ, μία από τις κεντρικές μορφές του πειράματος. «Έως τα τέλη του 2010 εκτιμούμε ότι θα έχουμε συγκεντρώσει ικανοποιητικά στοιχεία για να κατανοήσουμε τη σκοτεινή ύλη και να επιβεβαιώσουμε, ασφαλώς, την ύπαρξή της».

Σύμφωνα με τον κ. Μπούχμιλερ, η ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς που είναι σήμερα μόνο θεωρητικά γνωστό δεν πρόκειται να συμβεί πριν το 2013 –όταν από τη σύγκρουση θα απελευθερωθεί ενέργεια 14 TeV.

Το μποζόνιο Χιγκς πήρε το όνομά του από έναν Σκωτσέζο φυσικό, ο οποίος υπέθεσε την ύπαρξή του πριν από τρεις δεκαετίες στην προσπάθειά του να εξηγήσει την προέλευση της μάζας του σύμπαντος. Στο εν λόγω σωματίδιο πιστεύεται ότι οφείλουν την ύπαρξή τους οι αστέρες, οι πλανήτες και εν τέλει η ζωή που προέκυψαν από το Big Bang.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ.Πρακτ., Γερμ.Πρακτ.