Πολιτιστικά
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 07:15

Οι κινηματογραφικές ταινίες της εβδομάδας

«O απίθανος κύριος Φοξ»

Η έξυπνη αλεπού από την ουρά πιάνεται

Δυναμική απάντηση στα τρισδιάστατα (3D) παιδικά μπλοκμπάστερ από τον Ουές ¶ντερσον, ο οποίος κινεί τις κούκλες του με την τεχνική του stop motion, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο παραμύθι για όλη την οικογένεια.

To Χόλιγουντ δεν αφήνει ήσυχο τον Περσέα

«Τιτανομαχία» (Από τις 4 Απριλίου)

Στο μύθο του Περσέα και της Ανδρομέδας στρέφεται το Χόλιγουντ, αναζητώντας εντυπωσιακές σκηνές μάχης με τέρατα και οργισμένους Θεούς.

Ο Κρις Κολόμπους «είδε» τον Περσέα, σαν αμερικανό έφηβο στην περιπέτειά του «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: η κλοπή της αστραπής», ενώ ο Λουί Λετεριέ στην «Τιτανομαχία» μας παρουσιάζει έναν –πολύ σκληρό για να πεθάνει-Περσέα που απαρνείται τη θεϊκή καταγωγή του.

Η εκδοχή του Λετεριέ αποτελεί ριμέικ της καλτ ομότιτλης ταινίας του Ντέσμοντ Ντέιβις το 1981 με πρωταγωνιστές τον Χάρι Χάμλιν (Περσέας) και τον Λώρενς Ολίβιε (Δίας). «Η Τιτανομαχία του 1981 ήταν μια από τις αγαπημένες μου ταινίες-ήταν μια από τις πρώτες ταινίες φαντασίας που είχα δει. Είχα νιώσει απίστευτο δέος, γιΆ αυτό και άρπαξα την ευκαιρία να δημιουργήσω τη δική μου εκδοχή», έχει δηλώσει ο Λετεριέ.

Φυσικά πίσω από εκείνες τις εντυπωσιακές εικόνες βρισκόταν ο μάγος των ειδικών εφέ Ρέι Χαριχάουζεν, ο οποίος έγινε διάσημος για την τεχνική της stop motion animation. Χρησιμοποιούσε μινιατούρες τις οποίες μετακινούσε ελάχιστα για να δώσει ζωή στα εντυπωσιακά πλάσματα της φαντασίας του.

Στην «Τιτανομαχία» του 2010 τα πράγματα ήταν πιο εύκολα για τον υπεύθυνο των οπτικών εφέ Νικ Ντέιβις: η ψηφιακή τεχνολογία μεταμόρφωσε το διάσημο μοντέλο Ναταλία Βοντιάνοβα σε Μέδουσα-ερπετό, έδωσε αληθοφάνεια στον Πήγασο και τρομακτική όψη στον ¶δη.

Η ταινία του Λετεριέ αποτελεί μια «gothic» εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας και δεν είναι τυχαίο ότι μέρος των γυρισμάτων έγιναν στην Τενερίφη σε ηφαιστιογενείς περιοχές. Ο θεατής ωστόσο έχει συχνά την αίσθηση του κινηματογραφικού de ja vou: οι ¶ρπυιες του Λετεριέ μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από κάποιο θρίλερ για βαμπίρ, οι δαίμονες που βοηθούν τον Περσέα μάλλον έχουν δραπετεύσει από κάποια ταινία τρόμου με μούμιες και ο Δίας (Λίαμ Νίσον) με την απαστράπτουσα πανοπλία του φέρνει λιγάκι προς Βασιλιά Αρθούρο.

Ουσιαστικά ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα περίεργο κοκτέιλ φαντασίας και φρίκης, με αναφορές σε παλαιότερες ταινίες τρόμου αλλά και αμερικάνικα κόμικς.

Από την ελληνική μυθολογία το σενάριο των Τράβις Μπίτσαμ, Φιλ Χέι και Ματ Μανφρέντι διατηρεί τα αρχαία ελληνικά ονόματα και τα εντυπωσιακά τέρατα. Όλα τα υπόλοιπα αλλάζουν για τις ανάγκες μιας τρισδιάστατης περιπέτειας φαντασίας χολιγουντιανών προδιαγραφών.

Η καριέρα του Αυστραλού ηθοποιού Σαμ Γουόρθινγκτον (στο ρόλο του Περσέα) βρίσκεται σε άνοδο, καθώς μετά το ¶βαταρ, ερμηνεύει άλλον έναν διχασμένο ήρωα. Στην Τιτανομαχία, ο Περσέας δυσκολεύεται να αποδεχτεί τη θεϊκή φύση του, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των συντρόφων του.

Στην υπόθεση του έργου, η αθανασία των δώδεκα θεών εξαρτάται από τις προσευχές των θνητών. Οι άνθρωποι όμως ξεσηκώνονται επειδή δεν ανέχονται άλλο τις συμφορές που τους στέλνουν οι Ολύμπιοι.

Ο ¶δης (Ρέιφ Φάινς) προτείνει στον αδελφό του Δία να απελευθερώσει το τρομερό τέρας Κράκεν για να τιμωρήσει την αλαζονεία των Αργείων . Στο στόχαστρο του σκοτεινού θεού βρίσκεται το βασιλικό ζεύγος του ¶ργους, ο Κηφέας και η Κασιόπη που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την θεϊκή κυριαρχία.

Οι κάτοικοι του ¶ργους έχουν δύο επιλογές: να αφανιστούν από το Κράκεν ή να προσφέρουν ως θυσία την πριγκίπισσα Ανδρομέδα (Αλέξα Νταβάλος).

Ο Περσέας, έχοντας χάσει τη θετή του οικογένεια σε μια καταστροφική επιδρομή του ¶δη, αποφασίζει να βοηθήσει τους Αργείους να πολεμήσουν το Θεό του Κάτω Κόσμου. Με συμμάχους τη μυστηριώδη Ιώ (Τζέμα ¶ρτετον), πανάρχαιους δαίμονες και το θεϊκό του ξίφος αντιμάχεται τα ψηφιακά τέρατα της ταινίας.

Στο μεταξύ ο Ακρίσιος (Τζέισον Φλέμινγκ), ο βασιλιάς που σκότωσε την πραγματική μητέρα του Περσέα, έχει προσχωρήσει στο στρατόπεδο του ¶δη και είναι αποφασισμένος να αναμετρηθεί με το νόθο γιο του Δία.

Η ταινία προβάλλεται από τις 4 Απριλίου στους κινηματογράφους και σε 3D αίθουσες. Διανομή: Village Films.

«O απίθανος κύριος Φοξ»

Η έξυπνη αλεπού από την ουρά πιάνεται

Δυναμική απάντηση στα τρισδιάστατα (3D) παιδικά μπλοκμπάστερ από τον Ουές ¶ντερσον, ο οποίος κινεί τις κούκλες του με την τεχνική του stop motion, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο παραμύθι για όλη την οικογένεια.

«Ο απίθανος κύριος Φοξ» απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, χάρη στους έξυπνους διαλόγους και τις ερμηνείες γνωστών ηθοποιών όπως των Τζορτζ Κλούνεϊ, Μέριλ Στριπ, Μπιλ Μάρει και Όουεν Ουίλσον που χαρίζουν τη φωνή τους στους πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Η ταινία απέσπασε υποψηφιότητες για δύο Όσκαρ (Καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερης Μουσικής) και διακρίνεται για την ιδιαίτερη αισθητική της.

Το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο έργο του διάσημου Βρετανού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ (1916-1990), ο οποίος είχε γράψει αρκετές ιστορίες για παιδιά που μεταφέρθηκαν με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, όπως για παράδειγμα, «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», «Ματίλντα» κ.α.

Ο Ουές ¶ντερσον, αφού εξασφάλισε την άδεια της χήρας του Βρετανού συγγραφέα, μας έδωσε μια παραλλαγμένη εκδοχή του πανέξυπνου κυρίου Φοξ. Συνεργάστηκε με τον Νόα Μπάουμπαχ στο σενάριο για να καλυφθούν οι απαιτήσεις μιας μεγάλης μήκους ταινίας, ωστόσο η ιστορία διατήρησε το αρχικό γλυκόπικρο χιούμορ του δημιουργού της.

Κι ίσως η ιδιαίτερη οπτική του Ρόαλντ Νταλ, ο οποίος έπλασε τον «οικογενειάρχη» κύριο Φοξ, φιλάρεσκο, ριψοκίνδυνο και επιπόλαιο, να προσέλκυσε το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη.

¶λλωστε η πατρική φιγούρα στις ταινίες του Ουές ¶ντερσον δεν εμπνέει αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Στην προηγούμενη δουλειά του («Οικογένεια Τένενμπαουμ»), ένας πατέρας εγκαταλείπει τρία χαρισματικά παιδιά κι επιστρέφει μετά από μερικές δεκαετίες μετανιωμένος.

Στη νέα του ταινία, ο σκηνοθέτης μας παρουσιάζει άλλον ένα ανώριμο πατέρα, τον κύριο Φοξ, μια γοητευτική αλεπού που ζει στην κόψη του ξυραφιού για να προκαλεί τον θαυμασμό των άλλων.

Στις πρώτες σκηνές της ταινίας, ο κύριος Φοξ (Τζορτζ Κλούνεϊ) είναι ένας στυλάτος κλεφτοκοτάς, συνοδευόμενος από τη γοητευτική αγαπημένη του (Μέριλ Στριπ).

Η τάση του για επίδειξη όμως προκαλεί μπελάδες και ο κύριος Φοξ βρίσκεται εγκλωβισμένος μαζί με τον έρωτα της ζωής του σε μια θανάσιμη παγίδα.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο ήρωας μαθαίνει ότι θα γίνει πατέρας και υπόσχεται στη μελλοντική συμβία ότι θα αφήσει πίσω την επικίνδυνη καριέρα του για χάρη της οικογενειακής γαλήνης.

Μετά από δώδεκα αλεπουδοχρόνια, ο κύριος Φοξ φαίνεται να ασφυκτιά στο νέο του περιβάλλον. Εργάζεται ως αρθογράφος σε μια εφημερίδα-δουλειά που δεν καλύπτει τις προσδοκίες του για μια άνετη ζωή- ενώ τα ένστικτα του άγριου ζώου παραμένουν ζωντανά παρά τις συζυγικές υποσχέσεις. Επιπλέον, ο κύριος Φοξ πέφτει στην παγίδα του υπερκαταναλωτισμού, αναζητώντας νέα οικογενειακή στέγη. Από την ταπεινή τρύπα του παλιού του σπιτιού βρίσκεται σε μια χλιδάτη κατοικία στην κουφάλα ενός δέντρου.

Ο κύριος Φοξ ξανοίγεται επικίνδυνα διαλέγοντας ένα ακριβό κατάλυμα στην πιο επικίνδυνη περιοχή του δάσους και σαν να μην έφταναν όλα αυτά αρχίζει κρυφά τις εξορμήσεις στις φάρμες των Μπόγκις, Μπανς και Μπιν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των αγαπημένων του προσώπων.

Στο μεταξύ ο μικρός γιος του κυρίου Φοξ, έχει προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο και ζηλεύει το ξαδελφάκι του επειδή αποσπά την αποδοχή και το θαυμασμό του πατέρα.

Ο Ουές ¶ντερσον, μας δίνει σε παιδικό περιτύλιγμα τις επιθυμίες, τα προβλήματα και τις αντιφάσεις των ενηλίκων, υπονομεύοντας ταυτόχρονα το σύγχρονο καταναλωτικό όνειρο.

Το βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ «Ο απίθανος κύριος Φοξ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon στους κινηματογράφους.

«Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας»

Ο γητευτής των δράκων

Οι Ντιν ΝτεΜπλουά και Κρις Σάντερς ακολουθούν τη νέα χολιγουντιανή μόδα του τρισδιάστατου (3D) που υπόσχεται να φέρει πάλι θεατές στις κινηματογραφικές αίθουσες, υπογράφοντας μια κωμική περιπέτεια με συναρπαστικές δρακοπτήσεις και σκηνές δράσης.

Το στούντιο της Dream Works Anaimation μετά τις επιτυχίες «Σρεκ» και «Kung Fu Panda», επένδυσε τη νέα του παραγωγή στο ταλέντο της μυθιστοριογράφου Κρεσίντα Κάουελ, καθώς το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της.

Η σκωτσέζα συγγραφέας εμπνευσμένη από τους θρύλους και τα τοπία της ιδιαίτερης πατρίδας της, δημιούργησε ένα φανταστικό σύμπαν με τρομακτικούς δράκους και ατρόμητους πολεμιστές, παντρεύοντας με απροσδόκητο τρόπο τις ηρωικές αναμετρήσεις με τα προβλήματα της πρώιμης εφηβείας.

Οι παραγωγοί πρόσθεσαν στους χαρακτήρες της ταινίας τη δυναμική ¶στριντ, ώστε να υπάρχει και η απαραίτητη ιστορία αγάπης με τον πρωταγωνιστή για να συγκινηθούν τα κοριτσάκια.

Θα περίμενε κανείς σε μια περιπέτεια φαντασίας οι δράκοι να μιλάνε όπως στα παραμύθια. Όμως στο «Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας» τα πολύχρωμα τέρατα έχουν ζωώδεις αντιδράσεις, θυμίζοντας στις πιο χαριτωμένες τους στιγμές τετράποδα κατοικίδια.

Η ιστορία ξετυλίγεται με φόντο μια κοινότητα των Βίκινγκς στο νησί Μ περκ. Ο κεντρικός ήρωας, ο Ψάρης περνάει την περίοδο της εφηβείας, συλλέγοντας αρνητικές εμπειρίες και απογοητεύσεις.

Η ευαισθησία του ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα στην κοινότητα των σκληροτράχηλων συντρόφων του και η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι: είναι ο δειλός γιος ενός γενναίου πολεμιστή, του Στωικού ο οποίος διευθύνει με σιδερένια πυγμή τις πολεμικές εξορμήσεις της φυλής.

Ο Ψάρης δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις κυνηγετικές συνήθειες των Βίκινγκς, επειδή του αρέσουν περισσότερο τα βιβλία κι όχι τα κυνηγητά με τρομακτικούς δράκους. Επιπλέον τα ευφυή σχόλιά του και η έλλειψη χιούμορ των συνομηλίκων του, τον καθιστούν παρείσακτο.

Μια μέρα ο Ψάρης θα δει τον δικό του φόβο να καθρεφτίζεται στα μάτια ενός τραυματισμένου δράκου. Προσπαθώντας να τον βοηθήσει, ο ήρωας θα εξημερώσει τον άγριο φίλο του που ανήκει στο πιο σπάνιο και ευφυές είδος δράκου, γνωστό κι ως «Η οργή της νύχτας».

Είναι το πρώτο βήμα προς τον άγνωστο κόσμο των εκπληκτικών αυτών πλασμάτων. Σταδιακά ο Ψάρης χαρτογραφεί τις αδυναμίες και τις συνήθειες των δράκων ενώ κατορθώνει να επισκεφθεί τη μυστική φωλιά τους.

Οι ανακαλύψεις του όμως προκαλούν καινούργιους πονοκεφάλους: ο Στωικός αποφασίζει να ξεκινήσει μια νέα αποστολή για να κατακτήσει τη δρακοφωλιά, κλείνοντας τα αφτιά στις διαμαρτυρίες του γιου του για τον τρομακτικό κίνδυνο που διατρέχει εξαιτίας του γιγαντιαίου ερπετού «Κόκκινος Θάνατος».

Οι Τζέι Μπαρούτσελ, Αμέρικα Φερέρα, Τζέραρντ Μπάτλερ, Τζόνα Χιλ και Κρεγκ Φέργκιουσον δανείζουν τις φωνές τους στους ήρωες της ταινίας.

Οι συντελεστές της ελληνικής μεταγλώττισης είναι οι Ηρώ Μπέζου, Νίκος Παπαδόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Αντίνοος Αλμπάνης, Βαγγέλης Ευαγγέλου κ.α.

Το νεανικό μυθιστόρημα της Κρεσίντα Κάουελ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση του Μάνου Κοντολέοντος.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη UIP.