Κόσμος
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 08:08

Στο Πεκίνο ο Ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά

Στο Πεκίνο για συνομιλίες με στέλεχη της κινεζικής κυβέρνησης - η οποία ίσως κρατά το «κλειδί» σχετικά με το ερώτημα εάν η Τεχεεράνη θα αντιμετωπίσει τον γύρο κυρώσεων από τα Ηνωμένα Εθνη - μεταβαίνει σήμερα ο επικεφαλής Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας Σαΐντ Τζαλίλι.

Στο Πεκίνο για συνομιλίες με στέλεχη της κινεζικής κυβέρνησης - η οποία ίσως κρατά το «κλειδί» σχετικά με το ερώτημα εάν η Τεχεεράνη θα αντιμετωπίσει τον γύρο κυρώσεων από τα Ηνωμένα Εθνη - μεταβαίνει σήμερα ο επικεφαλής Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας Σαΐντ Τζαλίλι.

Ο Τζαλίλι προσκλήθηκε από τον Ντάι Μπίνγκουο, ανώτερο Κινέζο διπλωμάτη ο οποίος υπηρετεί ως σύμβουλος ανώτατων αξιωματούχων για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο Ιρανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η επίσκεψη του Ιρανού απεσταλμένου σημειώνεται εν μέσω της προσπάθειας των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κυβερνήσεων να αποσπάσουν την συγκατάθεση της Κίνας όσον αφορά την ψήφιση νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν. Οι δυνάμεις αυτές κατηγορούν την Τεχεράνη ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα - κάτι που το Ιράν διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.

Η Κίνα, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση, και Κινέζοι διπλωμάτες έχουν εκφράσει επανειλημμένα δισταγμό όσον αφορά την επιβολή και νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αργού πετρελαίου της Ασιατικής χώρας.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε επίσημα την επίσκεψη Τζαλίλι, ούτε κατέστησε σαφές εάν θα ταχθεί υπέρ της επιβολής και νέων κυρώσεων. Το Πεκίνο είχε υπερψηφίσει τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ για το Ιράν.

«Η Κίνα αντιτίθεται στην απόκτηση από το Ιράν πυρηνικών όπλων, αλλά ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι, ως ανεξάρτητο κράτος, το Ιράν έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ειρηνικά [πρόγραμμα] πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κιν Γκανγκ στο Πεκίνο την Τρίτη. Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι θέλει να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη, και δυτικοί διπλωμάτες εμφανίστηκαν «αισιόδοξοι» όσον αφορά τη στήριξη της Κίνας. Χθες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι η ομάδα των έξι κρατών που διαπραγματεύεται την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν παραμένει «ενωμένη». Η ομάδα, γνωστή ως «Μ5+1» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συν η Γερμανία) συμφώνησαν χθες να αρχίζουν να ετοιμάζουν τις νέες κυρώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι οι νέες κυρώσεις δε θα βλάπτουν το διμερές εμπόριο και τις διμερείς ενεργειακές συμφωνίες με την Τεχεράνη πριν εγκρίνει τις νέες κυρώσεις.

Το 2009, το Ιράν ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Κίνα, χώρα που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής αργού παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters