Πολιτική
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2010 10:34

Επισκόπηση Τύπου

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η στήριξη στις τράπεζες, οι αλλαγές στις συντάξεις, η κατάσταση στον ΟΣΕ, οι επιδόσεις των υπουργών και το θέμα των υποβρυχίων είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα.

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η στήριξη στις τράπεζες, οι αλλαγές στις συντάξεις, η κατάσταση στον ΟΣΕ, οι επιδόσεις των υπουργών και το θέμα των υποβρυχίων είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα υποβρύχια που γέρνουν στέλνουν στο εδώλιο στελέχη του ΠΑΣΟΚ- Καταγγέλλει τις συμβάσεις του 2000 και 2002 ο Ευάγγελος Βενιζέλος".

Η εφημερίδα γράφει ότι "την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τα γερμανικά υποβρύχια που παρήγγειλε η Ελλάδα και τα οποία "ναυαγούν" στα σκάνδαλα, θα ζητήσει ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά το Πάσχα". Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Εθνικής ¶μυνας θα ζητήσει συγκεκριμένα να παρέμβει η Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθηνών και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να διερευνηθούν οι "αμαρτωλές" συμβάσεις των υποβρυχίων".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γολγοθάς για μισθωτούς- "Φέρτε πίσω τα επιδόματα που πήρατε από 1.1.2010" λέει το υπουργείο Οικονομικών στους δημοσίους υπαλλήλους".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε άμεση εφαρμογή τίθενται από τον Απρίλιο οι περικοπές επιδομάτων και αποδοχών στο δημόσιο τομέα, σε δημόσιους φορείς και σε ΔΕΚΟ, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απέστειλε εγκύκλιο στις αρμόδιες υπηρεσίες, για την περικοπή των αμοιβών. Η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα του 2010 προβλέπει μείωση των επιδομάτων κατά 12%, μείωση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και αδείας κατά 30%, ενώ στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ προβλέπει μείωση αποδοχών κατά 7%".

Η ΑΥΓΗ: "Ω, γλυκύ μου spread!"

Η εφημερίδα γράφει ότι "απτόητοι οι κερδοσκόποι, συνέχισαν το ράλι και χθες. Στις 352 μονάδες βάσης εκτινάχθηκαν τα spreads και έκλεισαν στις 346. Το φάντασμα της Αργεντινής περιφέρουν για την Ελλάδα στελέχη του ΔΝΤ, που επρόκειτο χθες να ασχοληθεί με την περίπτωσή μας. Επενδυτικά κεφάλαια του Λονδίνου προδικάζουν καπέλο 2 μονάδων στο επιτόκιο με το οποίο το ΔΝΤ θα δανείσει την Ελλάδα".

ΑΥΡΙΑΝΗ: ""Πουλήστε ακίνητα και ομόλογα να βρείτε λεφτά γιατί αν υπερβείτε τις δαπάνες δεν θα πάρετε δεκάρα τσακιστή από τον κρατικό Προϋπολογισμό"- Τελεσίγραφο Παπακωνσταντίνου σε ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία και δημόσιους Οργανισμούς".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αυστηρές εντολές σε φορείς του Δημοσίου να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και να προχωρήσουν ακόμη και σε εκποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν, για να εξοικονομήσουν ρευστό προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, απηύθυνε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Φιλί ζωής 15 δισ. ευρώ στις τράπεζες- Ενεργοποιείται το πακέτο εγγυήσεων για δανεισμό από την ΕΚΤ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η κυβέρνηση ενεργοποιεί το πακέτο στήριξης (εγγυήσεων) των τραπεζών ύψους 15,5 δισ. ευρώ που είχε μείνει αδιάθετο από τον Δεκέμβριο του 2008, ώστε να ανοίξουν οι γραμμές χρηματοδότησης προς την οικονομία. Χθες οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς υπέβαλαν επισήμως το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αξιοποίηση των εγγυήσεων του Δημοσίου, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια από την ΕΚΤ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Υποβρύχια... σκάνδαλα- Στοιχεία από τη Γερμανία για τη Ferrostaal θα ζητήσει ο Βενιζέλος".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τη συνδρομή της Δικαιοσύνης για τις συμβάσεις των υποβρυχίων του 2000 και του 2002 προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, όπως έγινε με την περίπτωση της Siemens, προτίθεται να ζητήσει το υπουργείο Εθνικής ¶μυνας, σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου. Το ΥΠΕΘΑ προτίθεται μέσω της επισήμου οδού να επικοινωνήσει με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να επισημανθεί η ανάγκη να ζητηθεί το ταχύτερο δυνατόν δικαστική συνδρομή...".

ΕΘΝΟΣ: "Οι χαμένοι των αλλαγών στις συντάξεις- 6 ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς του δημοσίου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αντιμέτωποι με αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων θα βρεθούν οι δημόσιου υπάλληλοι. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς αρχίζουν το 2011 και θα ολοκληρωθούν σε βάθος εικοσαετίας. Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ξεκινούν το 2018 - καταρχήν με βάση την καλύτερη δεκαετία του ασφαλιστικού βίου".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πρόβλημα όχι τα δάνεια αλλά τα... καλάσνικοφ- Η έγνοια του Έλληνα είναι να τον αφήσουν να γυρίσει το βράδυ στο σπίτι του!"

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο σύγχρονος Έλληνας και η Ελληνίδα έχουν χαιρετήσει ήδη την Ελλάδα της ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της ησυχίας που χάθηκε. Τρομοκρατία και εγκληματικότητα αυξάνονται καθημερινώς με γεωμετρική πρόοδο και έχουν καταντήσει ο υπ' αριθμόν ένας βραχνάς των φιλήσυχων πολιτών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αντιμέτωποι με τον Εισαγγελέα δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ για τα γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας Ε. Βενιζέλος "καρφώνει" ανοικτά τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ ¶κη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου για τα υποβρύχια. Την άμεση συγκέντρωση στοιχείων θα ζητήσει από τη Δικαιοσύνη το ΥΕΘΑ. Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου "αδειάζουν" τους δύο υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για τις συμβάσεις που υπέγραψαν".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απώλειες σοκ για 900.000 δημοσίους υπαλλήλους- Έφτασε ο "λογαριασμός" των μέτρων με εγκύκλιο για το "ψαλίδι" σε μισθούς- επιδόματα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μειωμένα κατά 5,6% έως 9,1% είναι τα ακαθάριστα ποσά των συνολικών αποδοχών του μηνός Απριλίου τα οποία λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιου στο τέλος Μαρτίου, καθώς ήδη έχουν εφαρμοσθεί οι ρυθμίσεις της νέας εισοδηματικής πολιτικής που προβλέπουν περικοπές επιδομάτων κατά 12% ή συνολικών αποδοχών κατά 7%".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τι χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι- Περικοπές 1.858 εκατ. ευρώ ως το τέλος Απριλίου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουν γίνει οι περικοπές, συνολικού ύψους 1.858 εκατ. ευρώ, σε αμοιβές και επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων. Το μονίμου χαρακτήρα μέτρα, απόρροια του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, περιλαμβάνουν περικοπές από 7% έως 30% σε μισθούς, δώρα, επιδόματα και κάθε είδους αμοιβή. Το πλαφόν των αποδοχών αυτών φθάνει μέχρι τα 8.594,40 ευρώ. Οι συνταξιούχοι περιορίζονται σε μηδενική εισοδηματική πολιτική".

ΕΣΤΙΑ: " Οι δυσκολίες απαιτούν εθνική ανάταση"

Η εφημερίδα γράφει ότι "η ζημία της εθνικής οικονομίας από τις απεργίες και τις καταλήψεις της τελευταίας εξαετίας είναι αποτιμητή και τεράστια. Ομοίως και αυτή από τους εμπρησμούς σε όλη την Ελλάδα του θέρους του 2007 και από τις καταστροφές στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008. Αν αθροισθούν οι ζημίες αυτές, ενδεχομένως να υπερκαλύπτουν το ύψος του δημοσίου χρέους".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το δημόσιο αναζητεί εταίρους, αρχή με ΟΣΕ"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με θεαματική κίνηση στον ΟΣΕ που συνιστά τη μεγαλύτερη δημοσιονομική πληγή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνεται στις εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις αποκρατικοποιήσεις που θα ζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο μετά το Πάσχα. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στον οποίο θα εκχωρηθεί ποσοστό έως 49%...".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Θρίλερ διαρκείας τα spread- Εκτοξεύουν το κόστος δανεισμού".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το κόστος δανεισμού της χώρας παραμένει στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο μέχρι τις 352 μονάδες (από 333 μονάδες τη Μεγάλη Τρίτη στις 349 την Μεγάλη Τετάρτη), για να υποχωρήσει αργότερα στις 344, λόγω της ασάφειας ως προς τους όρους του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο".

ΤΑ ΝΕΑ: "Οι καλοί, οι μέτριοι και οι...μετεξεταστέοι- Η βαθμολογία Πάγκαλου για τους υπουργούς".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "υπουργεία με επιδόσεις πολλών ταχυτήτων έχει η κυβέρνηση Παπανδρέου -αν και η κρίση αφορά αποκλειστικά τα υπουργεία που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μόνο δύο -το υπουργείο Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου) και το Εσωτερικών (Ραγκούσης) - έχουν κατορθώσει να κινούνται σε μεγάλο βαθμό εντός των χρονοδιαγραμμάτων".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Γολγοθάς αντιλαϊκών μέτρων μέσα σε όξυνση ανταγωνισμών".

Η εφημερίδα γράφει ότι "χωρίς ανάσα συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αντεργατική- αντιλαϊκή επέλαση κεφαλαίου και κυβέρνησης υπό το φως της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που αποτυπώνεται και στους περιβόητους δείκτες της αγοράς, τους οποίους αξιοποιούν για το σφαγιασμό των λαϊκών δικαιωμάτων".

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "18 μονάδες πίσω η ΝΔ! Η Ντόρα πήρε το όπλο της- Γκάλοπ- αγχόνη".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μυστικές και φανερές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν μέρα με τη μέρα το βιολογικό τέλος της ΝΔ. Όπως προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες, μετά την επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σήμα κινδύνου για τους ασθενείς- Εκπέμπουν γιατροί στη Βόρεια Ελλάδα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Καταργούνται 40 υπηρεσίες- Από τη Θεσσαλονίκη αρχίζει το ξήλωμα στο δημόσιο".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πιο φθηνά 6.500 φάρμακα- Με το νέο σύστημα τιμολόγησης ως το Δεκέμβριο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Συγχωνεύσεις ευρείας κλίμακας στο Δημόσιο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "άνοιγμα όλων των "μετώπων" στις μεταρρυθμίσεις στο επόμενο 3μηνο ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου από τους υπουργούς του στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελεί το καλύτερο μέσο για τη "θωράκιση" της οικονομίας απέναντι στις αγορές".

ΚΕΡΔΟΣ: "Αιφνίδια έκρηξη παραγγελιών στην παγκόσμια βιομηχανία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έκρηξη της μεταποιητικής δραστηριότητας παγκοσμίως καταγράφηκε τον Μάρτιο, με πρωταγωνίστρια την Ευρώπη -χάρις και στο φθηνότερο ευρώ - αλλά και με τη μοναδική αρνητική εξαίρεση την Ελλάδα. Οι έρευνες PMI, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, έδειξαν ότι η παραγωγή των εργοστασίων σε Ευρώπη και Ασία ανέβασε κατακόρυφα "στροφές" τον περασμένο μήνα...".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με αντικειμενικά κριτήρια οι φορολογικοί έλεγχοι".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και της συναλλαγής των φορολογουμένων με αυτό προχωρεί μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μελετάται ήδη η απλοποίηση των φορολογικών ελέγχων με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων μέσω του νέου point system...".