Νέο δόγμα για τα πυρηνικά αποκάλυψε ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεν θα καταφύγουν σε αυτά παρά μόνο «υπό εξαιρετικά ακραίες συνθήκες». Ωστόσο, για το Ιράν και τη Β. Κορέα «παραμένουν στο τραπέζι όλες οι επιλογές».
Νέο δόγμα για τα πυρηνικά αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεν θα καταφύγουν σε αυτά παρά μόνο «υπό εξαιρετικά ακραίες συνθήκες» και μόνον για να υπερασπιστούν τα ζωτικά τους συμφέροντα, καθώς και αυτά των συμμάχων τους.
Στη σχετική αμερικανική έκθεση σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα κατά ενός εχθρού που δεν διαθέτει όπλα τέτοιου είδους και σέβεται τους κανόνες της Συνθήκης μη Διάδοσης των πυρηνικών (TNP).
Προστίθεται πως η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμβατικές αμυντικές της ικανότητες» ώστε να μπορεί να απαντήσει σε επιθέσεις με μη πυρηνικά όπλα.
Πάντως, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως το δόγμα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να γίνεται σαφές πως όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
Και ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξή του στους New York Times είχε διευκρινίσει ότι για κράτη που θέτουν εαυτόν εκτός των διεθνών κανόνων, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, θα υπάρξουν εξαιρέσεις από αυτά που αναφέρονται στο νέο δόγμα για τα πυρηνικά των ΗΠΑ.
«Το νέο δόγμα για τα πυρηνικά αναφέρει σαφέστατα ότι ένα κράτος που δεν διαθέτει τέτοια όπλα και σέβεται τη Συνθήκη ΤΝΡ έχει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ εναντίον του πυρηνικά ... αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υποχρεωθούμε να απαντήσουμε εάν τα κράτη αυτά (που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα) δεν δεσμευτούν ότι δεν θα προβούν σε πράξεις εξαιρετικά βλαβερές για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Θα αγωνιστούμε τότε με όλα τα αναγκαία μέσα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αμερικανικού λαού» επισήμανε ο κ. Ομπάμα.
Σε άλλη του δήλωση ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι το νέο δόγμα ενισχύει την αμερικανική κρατική ασφάλεια παρ' ότι μειώνει τις πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ, επειδή «διατηρεί αμείωτη την πίεση απέναντι σε κράτη, που θέλουν να αποκτήσουν τέτοια όπλα» χωρίς όμως καν να κατονομάσει το Ιράν τη Βόρεια Κορέα.
Συμπλήρωσε πως «η μεγαλύτερη τωρινή απειλή, που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ κι η παγκόσμια ασφάλεια, δεν είναι πλέον οι ανταλλαγές πυρηνικού υλικού ανάμεσα στα έθνη, αλλ' η τρομοκρατία, με μέσα πυρηνικά, από εξτρεμιστές, όπως κι η διάδοση πυρηνικού υλικού σ' έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters