Μια συνάντηση διαφορετική από τις άλλες έχουν σήμερα στο Κάιρο οι 16 αξιωματούχοι των κρατών που διεκδικούν επιστροφή των αρχαιοτήτων τους που βρίσκονται διασκορπισμένες στα μουσεία του κόσμου.
Μια συνάντηση διαφορετική από τις άλλες έχουν σήμερα στο Κάιρο οι 16 αξιωματούχοι των κρατών που διεκδικούν επιστροφή των αρχαιοτήτων τους που βρίσκονται διασκορπισμένες στα μουσεία του κόσμου.
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία, που ανήκει στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των κρατών που εδώ και χρόνια βλέπουν τις αρχαιότητές τους να εκτίθενται στα μουσεία του κόσμου. Σκοπός της πρωτότυπης συγκέντρωσης είναι η προσπάθεια διεκδίκησης και επαναπατρισμού των θησαυρών του κόσμου στον τόπο δημιουργίας τους.
Ανάμεσα στους αξιωματούχους των 16 κρατών που λαμβάνουν μέρος στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, συναντάμε και αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, την Κίνα και την Ιταλία, χώρες, που εδώ και αιώνες παρακολουθούν τις αρχαιότητές τους να εκτίθενται στις προθήκες των μουσείων του εξωτερικού.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, οι συμμετέχουσες χώρες θα αναφερθούν στους κλεμμένους θησαυρούς τους που εκτίθενται στα μουσεία της Δύσης και θα αναζητήσουν κοινούς τρόπους για να επιτύχουν την επιστροφή των αρχαιοτήτων στη χώρα τους.
Η Αίγυπτος πρωτοστατεί στις διεκδικήσεις καθώς δεκάδες θησαυροί της έχουν διασκορπιστεί στα πέρατα του κόσμου. Συγκεκριμένα, η χώρα του Νείλου, διέκοψε πέρυσι τις σχέσεις της με το μουσείου του Λούβρου καθώς η Γαλλία αρνείται να επιστρέψει τμήματα που είχαν αποσπαστεί από έναν αρχαίο αιγυπτιακό τάφο.
Αλλά οι σχέσεις της Αιγύπτου, έχουν «παγώσει» και με άλλα μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως με το Βρετανικό, που εδώ και χρόνια εκθέτει την περίφημη «Στήλη της Ροζέτας» παρά τις αντιρρήσεις της Αιγύπτου ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης στο μουσείο του Βερολίνου.
Η Ελλάδα, με το πάγιο αίτημα της επιστροφής των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα, περισσότερο γνωστών ανά τον κόσμο και ως «ελγίνειων» μαρμάρων αναμένεται να πρωταγωνιστήσει όχι μόνο στις συζητήσεις αλλά και στους τρόπους διεκδίκησης των κλεμμένων αρχαιοτήτων. Οι συμμετέχουσες χώρες αναμένεται να ζητήσουν όχι μόνο την συμπαράσταση της κοινής γνώμης στον αγώνα τους αλλά και τη συνδρομή της UNESCO
Εικάζεται, πως οι 16 χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, θα ζητήσουν από την UNESCO, να θεσπίσει κανόνες που θα απαγορεύουν την εξαγωγή και κατοχή αρχαιοτήτων που εκλάπησαν μετά το 1970, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης κλεμμένων αρχαιοτήτων.