Πολιτική
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 15:57

Δ. Δρούτσας: Να γίνουν τα λόγια πράξη

Tην ελπίδα να γίνουν τα λόγια πράξη και να υπάρξει το κλίμα εμπιστοσύνης που χρειάζεται για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah, μία μέρα πριν τις επαφές του στην Αγκυρα.

Tην ελπίδα να γίνουν τα λόγια πράξη και να υπάρξει το κλίμα εμπιστοσύνης που χρειάζεται για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah.

Μία μέρα πριν τις επαφές που θα έχει στην Αγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Δρούτσας τονίζει μεταξύ άλλων: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεννοηθούμε συνομιλώντας, ακόμη και με εκείνους οι οποίοι έχουν διαφορετικές θέσεις από τις δικές μας. Ας είναι όμως ξεκάθαρο ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι διαπραγματευόμαστε τις αρχές ή τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αντιδράσεις για τις διελεύσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων από το Αιγαίο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία εάν συνεχιστεί η πρακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο. «Το να κόβει βόλτες μια τουρκική φρεγάτα δίπλα στις ακτές μας, και μάλιστα με τον τρόπο που γίνεται, για εμάς είναι πρόκληση. Δεν θέλει φιλοσοφία. Βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις των χωρών μας... Πώς θα ένιωθε ένας Τούρκος να βλέπει ελληνικό πολεμικό πλοίο να περνάει μπροστά από το σπίτι του; Πώς θα ένιωθε εάν τραντάζονταν τα τζάμια του σπιτιού του επειδή ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος πετάει λίγο πάνω από τη στέγη του; Και μάλιστα κατά παράβαση κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου;», αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.

Όσον αφορά το θέμα υφαλοκρηπίδας, ο κ. Δρούτσας τονίζει πως αν δεν υπάρξει σε εύλογο χρόνο συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τις διευρευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, πρέπει να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι οι χώρες μας είναι ικανές να επιλύσουν μια νομική διαφορά».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκτιμά πως η απόσυρση άνευ όρων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο θα συνέβαλε αποφασιστικά όχι μόνο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

Για τη πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, τονίζει πως «πρέπει όλοι να αφήσουμε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν μόνοι τους το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η λύση πρέπει να σέβεται πλήρως τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες της Ε.Ε., το λεγόμενο κοινοτικό κεκτημένο.

Ο κ. Δρούτσας ήταν ξεκάθαρος και για το θέμα της μειονότητας στη Θράκη: «Είναι αυτονόητο ότι πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Αυτό όμως είναι αποκλειστική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας έναντι των πολιτών της και κανενός άλλου», σημείωνει και τονίζει ότι δεν πρέπει οι μειονότητες να γίνονται όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν, ούτε χωρούν σκέψεις περί αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Όσο για τα περί απαγορεύσεων στη μειονότητα της Θράκης να προσδιορίζεται και ως τουρκική, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για προπαγάνδα που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.