Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο με σημερινή ανακοίνωσή του, αναφέρεται στην ανακάλυψη κενού οστεοφυλακίου του 1ου μ.Χ. αιώνα, επί του οποίου υπάρχει η επιγραφή στα αραμαϊκά «ΙΑΚΩΒΟΣ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ».
«Ο Αγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, πρώτος Επίσκοπος Ιεροσολύμων, εμαρτύρησε στην Ιερουσαλήμ το έτος 63 μ.Χ. Ο τάφος του βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιωσαφάτ (χείμαρρος των Κέδρων), πλησίον του τάφου της Κυρίας Θεοτόκου (Γεσθημανή) και του τάφου του Αβεσαλώμ.
Σύμφωνα με την ιερή παράδοση της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, ο τάφος του Αγίου Ιακώβου εξ' αρχής χρησιμοποιήθηκε ως "Τράπεζα Αγία" επί της οποίας οι πρώτοι Χριστιανοί τελούσαν τη Θεία Λειτουργία και δεν καταστράφηκε το 70 μ.Χ. από το Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τίτο, διότι ευρίσκεται "εκτός των τειχών" της Αγίας Πόλεως.
Το ιερό λείψανο του Αγίου παρέμεινε εντός του τάφου ως το έτος 565 μ.Χ. οπότε και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Αυτοκράτορα Ιουστίνο τον Β' και τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, μαζί με τα λείψαν των λοιπών Αποστόλων του Κυρίου, απ' όπου εκλάπησαν το 1204 από τους Σταυροφόρους και μεταφέρθηκαν στη Ρώμη. Μέρος του Ιερού Λειψάνου του Αγιου Ιακώβου παρέμεινε στην Ιερουσαλήμ, όπου μέχρι σήμερα φυλάσσεται εντός της αρχαιοτέρας εικόνας του Αγίου στο Πατριαρχείο καθώς και στο Σκευοφυλάκιο του Παναγίου Τάφου.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις όποιες αρχαιολογικές ανακοινώσεις και επευλογεί τις προσπάθειες της αρχαιολογικής σκαπάνης να φωτίσει πτυχές της Αγίας Γραφής. Οι ανακαλύψεις όμως, που σχετίζονται με πρόσωπα τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης επιβάλλεται όπως αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιστημονική σαφήνεια προκειμένου να αποφεύγονται συγχύσεις και παρερμηνείες».