Καλα στην υγεία τους είναι και οι 124 Έλληνες που διαμένουν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν. Σκηνές λεηλασιών στο Μπισκέκ. Εκλογές σε έξι μήνες προανήγγειλε η επικεφαλής της de facto κυβέρνησης. Διεθνείς αντιδράσεις για την αιματοχυσία.
Καλα στην υγεία τους είναι και οι 124 Έλληνες που διαμένουν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Ελλήνων του Κιργιστάν Όλγα Κουπριάνοβα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη και σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του στις συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές στο Μπισκέκ, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000.
Συγκλονισμένος από την αιματοχυσία στο Κιργιστάν δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε: «Είμαι συγκλονισμένος από τον μεγάλο αριθμό των νεκρών και των τραυματιών από τις ταραχές των προηγούμενων ημερών στο Κιργιστάν. Απευθύνω έκκληση στους υπεύθυνους να κάνουν το παν για να αποτρέψουν περαιτέρω βίαια επεισόδια και αιματοχυσία. Η χώρα έχει ανάγκη να βρεί τον δρόμο της προς την ασφάλεια και στην σταθερότητα το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο των συνταγματικών και δημοκρατικών θεσμών», τόνισε ο γερμανός ΥΠΕΞ.
Στο Παρίσι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές στο Κιργιστάν να «δείξουν υπευθυνότητα και να απορρίψουν κάθε μορφή βίας». «Οπως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, παρακολουθούμε την κατάσταση στο Κιργιστάν με ανησυχία και κάνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα, να απορρίψουν κάθε μορφή βίας και να αναζητήσουν με διάλογο μία ειρηνική λύση», τόνισε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Ρομαίν Ναντάλ.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στη χώρα της κεντρικής Ασίας.
Την ίδια ώρα η Μόσχα απέστειλε ενισχύσεις στη στρατιωτική της βάση στο Κιργιστάν. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, περίπου 150 αλεξιπτωτιστές εστάλησαν στη ρωσική βάση Καντ, περίπου είκοσι χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Μπισκέκ, για την προστασία των οικογενειών των Ρώσων στρατιωτικών.
Το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την επικεφαλής της de facto κυβέρνησης του Κιργιστάν και πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1799730 , να μην ανεχθεί άλλη βία.
Αφού υποσχέθηκε «ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Κιργιζίας» για να μπορέσει η πρώην σοβιετική δημοκρατία να ξεπεράσει την κρίση, ο Βλάντιμιρ Πούτιν αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες της κυβέρνησης του προέδρου Μπακίγεφ ότι η Ρωσία είχε ανάμειξη στην εξέγερση.
Σήμερα η Ρόζα Οτουνμπάγιεβα δήλωσε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του προέδρου και της κυβέρνησης της χώρα και ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στο κράτος ένας αριθμός περιουσιακών στοιχείων που είχαν παράνομα ιδιωτικοποιηθεί, όπως είπε. «Θα εκδώσουμε ένα διάταγμα για την επιστροφή στο κράτος ενός αριθμού περιουσιακών στοιχείων που ιδιωτικοποιήθηκαν παράνομα στο παρελθόν χωρίς χρήματα», τόνισε η Οτουνμπάγιεβα στην πρώτη πολιτική δήλωση της προσωρινής κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά στις Severelectro και Vostokelectro, δύο ηλεκτρικές εταιρείες που ιδιωτικοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Μπακίγεφ.
Η επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης προανήγγειλε επίσης τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε έξι μήνες. «Η εξουσία είναι υπό τον έλεγχο της προσωρινής κυβέρνησης. Αυτό το οικοδόμημα του πολιτικού συστήματος θα λειτουργεί επί έξι μήνες για να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και να οργανώσει τη διεξαγωγή εκλογών, σύμφωνα με όλους τους δημοκρατικούς κανόνες», δήλωσε στον Τύπο.
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Akipress, υπο τον έλεγχο της αντιπολίτευσης έχουν περιέλθει κυβερνητικά κτίρια και υποδομές, το κοινοβούλιο, η αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης και τα αεροδρόμια.
Εντονες ήταν η οι σκηνές λεηλασίας στην πρωτεύουσα Μπισκέκ ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από την κατοικία του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, ο ο οποιος έχει καταφύγει στη γενέτειρά του στα νότια της χώρας. Σύμφωνα με την Οτουνμπάγιεβα, ο ίδιος δεν έχει ακόμα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά επιθυμεί να τη διαπραγματευτεί
Το τεράστιο οίκημα, το οποίο είχε ονομαστεί Λευκός Οίκος, φέρει σημάδια πυρκαγιάς, με τα περισσότερα παράθυρά του σπασμένα, με τρύπες στην πρόσοψή του και χιλιάδες σελίδες επίσημων εγγράφων πεταμένες εντός και εκτός του κτιρίου.
Σχεδόν 40 πυρκαγιές ξέσπασαν στο Μπισκέκ, καθώς μέλη της αντιπολίτευσης έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια και οχήματα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα εκτεταμένη λεηλασία σε επιχειρήσεις και μουσεία.
Φόβοι για εμφύλιο
Η πρόεδρος της Ενωσης των Ελλήνων του Κιργιστάν κ. Κουπριάνοβα σημείωσε ότι οι Έλληνες δεν πήραν το μέρος καμιάς εκ των δύο αντίπαλων πλευρών και πλέον φοβούνται πολύ για το ενδεχόμενο εμφυλίου στη χώρα.
«Μένω ακριβώς στο κέντρο και τα παράθυρα του διαμερίσματός μου βλέπουν την κεντρική πλατεία. Όλα τα γεγονότα των δύο ημερών έγιναν μπροστά μου, σαν σε σκηνή θεάτρου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Όλγα Κουπριάνοβα.
Σε ολόκληρη την επικράτεια του Κιργιστάν ζουν περίπου 1.000 άτομα ελληνικής καταγωγής, ενώ πριν από το 1991 (σσ. οπότε ξεκίνησε η μαζική παλιννόστηση στην Ελλάδα), έμεναν μόνο στην τότε πρωτεύουσα, Φρούνζε, περισσότεροι από 3.000 Έλληνες.
Το Κιργιστάν, που συνορεύει με την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, απέκτησε την ανεξαρτησία του με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο πληθυσμός του είναι 5,3 εκατομμύρια κάτοικοι, σουνίτες μουσουλμάνοι.
Η Όλγα Κουπριάνοβα γεννήθηκε το 1950 στην περιφέρεια Γιουζνο-Καζακστάνσκαγια του Κιργιστάν και σήμερα εργάζεται ως διευθύντρια σε επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας. Ο μισθός της είναι 300 δολάρια, ενώ, όπως τονίζει, μόλις ένα κιλό κρέας στοιχίζει επτά δολάρια.
«Οι εργάτες παίρνουν πολύ λιγότερα από μένα, περίπου 100 δολάρια. Είναι θεμιτό, η αντιπολίτευση να προσπαθεί να φέρει αλλαγή στη χώρα, να φέρει ανάπτυξη, γιατί η οικονομία της είναι απελπιστικά πεσμένη, ενώ κυριαρχεί διαφθορά, ακρίβεια και ανισότητα», σημειώνει.
Σε μερικές ημέρες, η Όλγα Κουπριάνοβα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τιμηθεί για την προσφορά της στην αναγέννηση της Ελληνικής Διασποράς στο Κιργιστάν, στο πλαίσιο της «Γιορτής της Απόδημης Ελληνίδας», που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΣΑΕ.