Πολιτική
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2010 16:16

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΝΑΤΟ αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο

Την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο από το ΝΑΤΟ καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας και Παν. Λαφαζάνης, ζητώντας να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες κείμενο της επίμαχης επιστολής του Αμερικανού διοικητή του Στρατηγείου της Σμύρνης.

Την αμφισβήτηση από το ΝΑΤΟ κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας και Παν. Λαφαζάνης, ζητώντας να μάθουν τι προτίθεται να κάνει η Αθήνα ώστε να ακυρώσει οριστικά τη δυνατότητα να υπάρξουν νατοϊκές ρυθμίσεις που αμφισβητούν νόμιμα, κατοχυρωμένα με διεθνείς συμβάσεις κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αμερικανός διοικητής του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη με επιστολή του προς τους διοικητές των Νατοϊκών Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων και τους αρχηγούς ΓΕΑ, κήρυσσε ευθέως το Αιγαίο σε «γκρίζα» και «ουδέτερη» ζώνη έως ότου ρυθμιστούν θέματα που αφορούν την αεροπορική διοίκηση και τον έλεγχο του Αιγαιακού χώρου στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, η επιστολή του στρατιωτικού διοικητή του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, δέχεται ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν για το Αιγαίο είναι εκ μέρους του ΝΑΤΟ υπεύθυνη η Τουρκία ή η Ελλάδα. Αυτό, τονίζουν, δημιουργεί προηγούμενο για το καθεστώς στο Αιγαίο.

Παρά την υπουργική διαβεβαίωση ότι τελικώς ανακλήθηκε η επιστολή του αμερικανού διοικητή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1799250 , οι βουλευτές εκτιμούν πως η ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής ¶μυνας, που μιλάει απλώς για παρανοήσεις, αφήνει ανοιχτά αυτά τα ερωτήματα και προπάντων το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, εφόσον υπηρετούν τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Τέλος οι κ.κ. Δρίτσας και Λαφαζάνης ζητούν από τους δύο υπουργούς να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή:

- Το πλήρες κείμενο της επίμαχης επιστολής του Αμερικανού διοικητή του αεροπορικού Νατοϊκού Στρατηγείου της Σμύρνης

- Τη σχετική απάντηση της ελληνικής πλευράς και όλη την αντίστοιχη αλληλογραφία για το θέμα μεταξύ των πολιτικά και στρατιωτικά αρμοδίων της χώρας μας με το ΝΑΤΟ.

- Τα έγγραφα που αφορούν τη ρύθμιση «σε ανώτατο επίπεδο», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργού, των ζητημάτων διοίκησης των αεροπορικών στρατηγείων του ΝΑΤΟ.