Πολιτική
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 13:49

Αίτημα για εκ νέου θεσμοθέτηση εμπορικών προτύπων για 26 φρούτα-λαχανικά

H ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ψήφισμά της ζητά την εκ νέου θεσμοθέτηση εμπορικών προτύπων για τα 26 φρούτα και λαχανικά που κατήργησε με κανονισμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από 1ης Ιουλίου του 2009.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ψήφισμά της ζητά την εκ νέου θεσμοθέτηση εμπορικών προτύπων για τα 26 φρούτα και λαχανικά που κατήργησε με κανονισμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από 1ης Ιουλίου του 2009.

Αυτό αποτελεί και ένα αίτημα πολλών φορέων των παραγωγικών φορέων της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit –Hellas.

Σε σχετική του δήλωση ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης ανέφερε τα ακόλουθα:

Ο Σύνδεσμός μας πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει υπόψη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ήδη υπό συζήτηση Σχέδιο Κανονισμού σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού 1580 / 2007 για την μεταρρύθμιση της ΚΟΑ και να αποκαταστήσει τα εμπορικά πρότυπα ποιότητας στα φρούτα και λαχανικά, που καταργήθηκαν από την 1η Ιουλίου 2009.

Η έκθεση σχετικά με «πολιτική ποιότητας γεωργικών προϊόντων: ποια στρατηγική παρακολούθηση;» περιλαμβάνει επίσης άλλες συστάσεις σχετικά με την ποιότητα, π.χ. θεωρεί ότι «χρειάζεται ένας αυστηρότερος έλεγχος και καλύτερος συντονισμός μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, για να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα που συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και περιβαλλοντικών και κοινωνικών».

Σε σχέση με τις απαιτήσεις της παραγωγής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, «θεωρεί σκόπιμο να δηλώνεται η χώρα προέλευσης των νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων».

Το σχέδιο της έκθεσης σχετικά με τη γεωργική πολιτική ποιότητας, προετοιμάστηκε από τον Ιταλό ευρωβουλευτή Giancarlo Scotta ο οποίος το υπέβαλε στην Επιτροπή Γεωργίας στις 9 Νοεμβρίου 2009. Η έκθεση μετά από καθυστερήσεις ψηφίστηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2010, από μια μεγάλη πλειοψηφία: 34 ψήφοι υπέρ, τέσσερις κατά και δύο αποχές.

Η ψηφοφορία και η οριστική έγκριση της έκθεσης έγιναν στη συνεδρίαση της ολομέειας στις 25 Μαρτίου.