Τη "σκυτάλη" στην Ελλάδα δίνει πλέον η Αίγυπτος για τη διεκδίκηση των αρχαιοτήτων των 22 χωρών που συμμετείχαν στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για το θέμα χθες και προχθές στο Κάιρο.
Τη "σκυτάλη" στην Ελλάδα δίνει πλέον η Αίγυπτος για τη διεκδίκηση των αρχαιοτήτων των 22 χωρών που συμμετείχαν στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για το θέμα χθες και προχθές στο Κάιρο.
Σύμφωνα με πρόταση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων Ζάκι Χαουάς, η Αίγυπτος πρότεινε την Ελλάδα για τη διεξαγωγή της επόμενης Διεθνούς Διάσκεψης.
Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος στη Διάσκεψη εκ μέρους του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Τεκμηρίωσης και Πολιτιστικών Αγαθών Ελένη Κόρκα, χαρακτηρίζοντας "ιστορική" τη συνένωση τόσων κρατών για τον ίδιον σκοπό, την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων και επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει πλέον η Αίγυπτος στη στήριξη και τη συμπαράσταση ιδιαίτερα της Ελλάδας στην επίτευξη αυτού του στόχου, που γίνεται παγκόσμιος και αποκτά πλέον μία ισχυρή φωνή διεκδίκησης.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Ελληνίδα εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο κορυφαίο ζήτημα της προσπάθειας της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή της για τις αντίστοιχες δηλώσεις που έκανε για το ζήτημα ο κ. Χαουάς, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε την αρπαγή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ως "ένα έγκλημα που πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς δεν διανοείται ο διαμελισμός τέτοιων Γλυπτών".
Το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας στήριξαν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη, η οποία γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο.
"Για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, απαιτείται η καλή θέληση της Μεγάλης Βρετανίας", είπε η κ. Κόρκα, προσθέτοντας ότι "τα υπόλοιπα είναι θέματα της διεθνούς νομολογίας. Όμως, είναι σημαντικό ότι πλέον γινόμαστε μία ομάδα, μία φωνή που θα μπορέσει να διεκδικήσει πιο αποφασιστικά στο μέλλον το δίκιο της".
Στη διάσκεψη μετείχαν τελικά 22 χώρες, μολονότι αρχικά είχε ανακοινωθεί η συμμετοχή 17 χωρών. Επρόκειτο για τις: Αυστρία, Χιλή, Κίνα, Κύπρος, Ισημερινός, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ινδία, Ιταλία, Λιβύη, Μεξικό, Νιγηρία, Περού, Πολωνία, Ρωσία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Συρία, ΗΠΑ και Αίγυπτος. Οι χώρες αυτές εκπροσωπήθηκαν στην πλειοψηφία τους σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Πολιτισμού ή των υπηρεσιών αρχαιοτήτων τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ