Κόσμος
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2002 07:41

Αγροτική πολιτική και ευρωστρατός στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες

Το οικονομικό κόστος της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αιχμή τους πόρους για την αγροτική πολιτική και ο ευρωστρατός βρίσκονται στο επίκεντρο της διήμερης άτυπης συνόδου κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες. Οι 15 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο οικονομικό πακέτο βοήθειας προς τις 10 υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μέχρι το 2004.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι η γαλλο-γερμανική συμφωνία που είχε επιτευχθεί νωρίτερα για πάγωμα των αγροτικών δαπανών από το 2007, βοήθησε στο να ανοίξει ο δρόμος για τις προσυμφωνημένες διαπραγματεύσεις για την τελική φάση των συνομιλιών που αφορούν στη διεύρυνση.

Η κατ' αρχήν συμφωνία Σρέντερ, Σιράκ και η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις του γεωργικού τομέα έως το 2006, ενώ από το 2007 θα αρχίσει η συζήτηση για ενδεχόμενη νέα αύξηση η οποία πάντως δεν θα υπερβαίνει τον μέσον όρο του πληθωρισμού μέχρι το 2013.

Δεν θα υπάρξει μείωση αγροτικών δαπανών μέχρι το 2006, διαβεβαίωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε : «Ο,τι ισχύει σήμερα για τους Ελληνες αγρότες θα ισχύει μέχρι το 2006 και τότε θα αρχίσει ένας διάλογος για τη δημιουργία νέου καθεστώτος. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει το θέμα με κριτήριο την ανάγκη να προχωρήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να ολοκληρωθεί η ένταξη της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ κινητικότητα υπήρξε στο θέμα του ευρωστρατού. Μετά το δείπνο των 15 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης.

Νωρίτερα ο κ. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκαν με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και υπήρξε βούληση για κοινά αποδεκτή λύση. Σήμερα ο κ. Σημίτης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ίσως υπάρξει υιοθέτηση κοινής θέσης για τον ευρωστρατό από την Ευρωπαϊκή Ενωση.