Κόσμος
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 14:43

«Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό πρέπει να συνεχιστούν»

Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό πρέπει να συνεχιστούν, τόνισε ο Πρωθυπουργός, καλώντας τους Τουρκοκυπρίους να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών με βούληση για λύση.

Κρίσιμη και πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την κοινή συνάντηση που είχε σήμερα στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου.

«Είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στην Κύπρο, στην κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό όχι με λόγια, αλλά με πράξεις ... αυτό είναι αυτονόητο, είναι βαθύ πιστεύω», τόνισε ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

«Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε να έχει επιτευχθεί», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως χρειάζεται πολιτική βούληση για την επίτευξη της συμφωνίας. «Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε, «περιμένουμε το ίδιο από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία».

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές του ψευδοκράτους, ο κ. Παπανδρέου, παρατήρησε: «Δεν θα σχολιάσω τη νομιμότητα της διαδικασία, αλλά οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν». Οι Τουρκοκύπριοι, πρόσθεσε, πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βούληση για λύση και εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα για μία επανενωμένη Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής, με ευημερία και ασφάλεια για όλους.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μία ενωμένη και ευρωπαϊκή Κύπρο, συνέχισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, για μία λύση χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μόνη λύση, ξεκαθάρισε, είναι αυτή του ομοσπονδιακού κράτους με μία κυριαρχία, μία νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια, κάτι που, όπως υπογράμμισε, θα σημάνει και το τέλος της τουρκικής κατοχής.

«Η Ελλάδα σήμερα δίνει το δικο της αγώνα από τον οποίο πιστεύω ότι θα βγούμε πιο δυνατοί», ανέφερε εξάλλου ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ωστόσο πως όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση, η Ελλάδα θα βρίσκεται αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου. «Θα είμαστε πάντα στο πλάι σας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Η Ελλάδα συμπαρίσταται πλήρως, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως επαναβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική Aθήνας και Λευκωσίας. Εργαζόμαστε από κοινού διαχρονικά από το 2004, συμπλήρωσε.

Από τις εκλογές του ψευδοκράτους, παρατήρησε, πρέπει να βγει ένας άνθρωπος που θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από κει που τις αφήσαμε με τον κ. Ταλάτ και όχι από την αρχή, από μηδενική βάση, και από στρεβλωμένες θέσεις περί δύο κρατών κτλ.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου θα προκύψει μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και όχι από προέδρους κρατών, ξεκαθάρισε ο κ. Χριστόφιας.

Ιδιαίτερη αναφορά, τέλος, έκανε ο Κύπριος πρόεδρος στη μάχη που θα δώσει η Λευκωσία και στη κοινή γραμμή που θα ακολουθήσει με την Αθήνα, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν χρειαστεί, για την αποτροπή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

Διευρυμένη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

Την κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρωθυπουργό ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στην οποία έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ¶ντρος Κυπριανού, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Καρογιάν, ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και η γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου.

Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ενώ από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, ο υφυπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική και σημείωσε ότι επαναβεβαιώθηκαν οι αρχές λύσης του Κυπριακού, ενώ επεσήμανε ότι προσδοκά την τριήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της ενότητας.

Από την πλευρά του ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και αναφέρθηκε σε αναγκαιότητα αναπροσαρμογής της τακτικής. Έχουμε πει, τόνισε, ότι θα πρέπει να υπάρχει κόστος για την αδιαλλαξία, που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά.

Στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής κατά τρόπο, που να στηλιτεύεται η τουρκική αδιαλλαξία, αναφέρθηκε ο κ. Ομήρου. Σημείωσε όμως ότι παρόμοια θέματα με έντονες διαφωνίας δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν σε παρόμοιες συναντήσεις, γιατί αυτά, όπως είπε, είναι αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις εντός Κύπρου.

Ο κ. Συλλούρης εξήγησε ότι η απουσία του από το χώρο, όπου γίνονταν οι δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια και του πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαία.

Όπως ανέφερε, δεν ήταν παρών, διότι διαφωνούσε με πολλά από τα σημεία της ανακοίνωσης και ιδιαίτερα με την απουσία αναφοράς στην ανάγκη ύπαρξης νέας στρατηγικής.

Τέλος, η κα. Παναγιώτου σημείωσε ότι τέθηκαν στη συνάντηση τρία σημεία από πλευράς οικολόγων. Το αίτημα να συνεχίσει η σθεναρή απόρριψη από πλευράς Ελλάδος του θέματος των εγγυήσεων και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων, η μεσολάβηση του Έλληνα πρωθυπουργού για να διευθετηθεί συνάντηση Χριστόφια- Ερντογάν και η αντίθεση στην πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Α. Παπανδρέου ολοκλήρωσε το απόγευμα την επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο με συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Η συνάντηση έγινε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Αρχιεπίσκοπος και πρωθυπουργός είχαν κατ’ ιδιάν συνομιλία.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός πρόσφερε στον αρχιεπίσκοπο επίχρυση βυζαντινή εικόνα από το Μουσείο Μπενάκη και ο κ. Χρυσόστομος δώρισε ένα λευκαρίτικο κέντημα.

Κατά την αναχώρηση του από την Αρχιεπισκοπή ο κ. Παπανδρέου έκανε χειραψία με ένα ελληνοκύπριο, ο οποίος τον ανέμενε να τον χαιρετίσει κρατώντας μια μεγάλη Ελληνική σημαία.

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε από την Κύπρο λίγο μετά από τις 6 το απόγευμα. Τον κ. Παπανδρέου αποχαιρέτησε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Κύπριος υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η διευθύντρια Εθιμοτυπίας στο Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών Ιωάννα Μαλλιώτη.

Κατά την αναχώρησή του προέβη σε δηλώσεις.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, παρουσία του Κύπριου ομολόγου του, συναντήθηκε με τους νέους Ακόλουθους της Διπλωματικής Yπηρεσίας της Κύπρου.