Πολιτική
Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 00:08

Βουλή: Αντιπαράθεση για το δημόσιο σύστημα Υγείας

Αντιπαράθεση για το δημόσιο σύστημα Υγείας σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή με αφορμή σχετική επερώτηση του ΚΚΕ.

Αντιπαράθεση για το δημόσιο σύστημα Υγείας σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή με αφορμή σχετική επερώτηση του ΚΚΕ.

Η υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει και θα στηρίξει το ΕΣΥ για την στελέχωση, την ανασυγκρότησή του και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος με την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Αντίθετα η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση του τομέα Υγείας στον οποίο δεν μπορούν, όπως είπε, να μπουν κανόνες.

Ειδικότερα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της χρηστής διαχείρισης των πόρων που τροφοδοτούν το ΕΣΥ προκειμένου αυτό να γίνει πιο σύγχρονο και κάθε ευρώ να πιάνει τόπο.

«Η Υγεία είναι εμπόρευμα» αντέτεινε η κ. Παπαρήγα φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά, κρατήσεις, συμμετοχή στα φάρμακα, επιβαρύνεται με την Υγεία, κι ακόμη «πληρώνει το μάρμαρο» του εμπορίου και των προμηθειών στα νοσοκομεία και στην Πρόνοια, όπως ανέφερε.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ακόμη ότι τεράστιοι τομείς (όπως η φυσικοθεραπεία, η οδοντιατρική περίθαλψη, το τσεκ απ) είναι στον ιδιωτικό τομέα, είναι εκτός δημοσίου συστήματος, ενώ ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώθηκε σήμερα, όπως σημείωσε, τόσο ώστε να μιλάμε για όργιο επιχειρηματιών που κάνουν από εμπόριο όπλων μέχρι επενδύσεις στην Υγεία.

Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι η ύπαρξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας οφείλεται στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υπογράμμισε, και οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος την δεκαετία του ‘80.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις στο ΕΣΥ, επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση που άφησε, όπς είπε, το Σύστημα Υγείας με τεράστια χρέη, με αδυναμία προγραμματισμού των προμηθειών των νοσοκομείων και υποστελεχωμένο.

Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ ότι εγκατέλειψε πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. που έχει περισσότερες ιδιωτικές από δημόσιες δαπάνες.

Η υπουργός ζήτησε να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τις αναγκαίες αλλαγές ώστε το ΕΣΥ να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Τόνισε δε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και θα στηριχθεί το ΕΣΥ με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.

Εξειδικεύοντας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:

- βρίσκονται στο στάδιο της προκήρυξης 786 θέσεις γιατρών σε κενές οργανικές θέσεις

- μέχρι τον Ιούνιο θα προκηρυχθούν 1000 νέες θέσεις γιατρών πέραν των οργανικών

- εκκρεμεί η έγκριση για την πρόσληψη 250 ειδικευόμενων γιατρών και 84 γιατρών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

- βρίσκεται στο τελικό στάδιο προκήρυξη και θα βγει τον επόμενο μήνα για πρόσληψη νοσηλευτών για την κάλυψη 3.000 θέσεων

- αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εφημεριών σημείωσε ότι θα ξεκινήσει διάλογος για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το σύστημα.

Για την πολιτική φαρμάκου, επανέλαβε το μέτρο της επαναφοράς της λίστας φαρμάκων και της ανακοστολόγησης 6.500 σκευασμάτων, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του ελέγχου σε ασφαλιστικά ταμεία για να τονίσει ότι με το συνδυασμό αυτών των πολιτικών θα έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ