Η διατροφή με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φρούτα και λαχανικά βοηθά στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Η διατροφή με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φρούτα και λαχανικά βοηθά στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, άνθρωποι που τρώνε επιλεγμένες τροφές, οι οποίες κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου, εμφανίζουν 40% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου.
Η έρευνα, υπό την εξειδικευμένη στη νόσο ερευνήτρια Γιάν Γκου του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν.Υόρκης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Neurology».
«Η επιλεγμένη διατροφή είναι πιθανότατα ο ευκολότερος τρόπος να μειώσει κανείς τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας», δήλωσε η Γκου. Όπως είπε, αφού δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία της νόσου, η έγκαιρη πρόληψη είναι αναγκαία, ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ωφέλεια επιμέρους τροφών και ουσιών για την αποφυγή του Αλτσχάιμερ, όμως στη νέα έρευνα μελετήθηκε το θέμα της διατροφής από συνολική σκοπιά.
Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες τροφές, όπως τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στο βούτυρο και το κόκκινο κρέας, πρέπει να αποφεύγονται, ενώ αντίθετα πρέπει να προτιμώνται άλλες ουσίες, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Ε και Β12 κλπ.
Κατά την έρευνα μελετήθηκαν επί τέσσερα χρόνια η διατροφή περίπου 2.150 υγιών ατόμων άνω των 65 ετών και τους έκανε ελέγχους για Αλτσχάιμερ ανά 18 μήνες. Από αυτά τα άτομα, τα 253 τελικά εμφάνισαν τη νόσο.
Όσοι εμφάνισαν τις λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας, έτρωγαν περισσότερες σαλάτες με λάδι, ξηρούς καρπούς, ψάρια, τομάτες, πουλερικά, φρούτα μπρόκολα και άλλα λαχανικά, ενώ παράλληλα κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας και τα λιγότερα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη διατροφή έχει διπλό όφελος. Από την μια έμμεσο, επειδή προστατεύει την καρδιά από εμφράγματα και τον εγκέφαλο από εγκεφαλικά, που μπορεί να τον καταστήσουν πιο ευάλωτο στο Αλτσχάιμερ. Από την άλλη έχει άμεσο όφελος, καθώς οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες (ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά κ.α.) προστατεύουν άμεσα τον εγκέφαλο.
Σημειώνεται ότι οι υπάρχουσες θεραπείες βοηθούν στην καταπολέμηση ορισμένων συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, που πλήττει πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ