Αμφιβολίες για τη δυνατότητα ταχείας ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών δημιουργούν οι αντιδράσεις που έχουν ήδη εκδηλωθεί στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Αμφιβολίες για τη δυνατότητα ταχείας ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών δημιουργούν οι αντιδράσεις που έχουν ήδη εκδηλωθεί στο εσωτερικό της Γερμανίας.
«Δεν μπορώ να δω πώς (η ¶νγκελα Μέρκελ) θα μπορούσε να κάνει στροφή 180 μοιρών σχετικά με όσα έλεγε μέχρι τώρα και να δρομολογήσει την παροχή βοήθειας πριν τις 9 Μαΐου», αναφέρει στο Reuters ο αναλυτής Ούλρικε Γκερό από τη «δεξαμενή σκέψης» European Council on Foreign Relations, αναφερόμενος στις κρίσιμες τοπικές εκλογές που αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος.
¶ρθρο των Financial Times Deutschland αναφέρει ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης επιχειρούν να εξαπατήσουν το γερμανικό κοινό όταν υποστηρίζουν ότι η χορήγηση δανείων με επιτόκιο κάτω από αυτό της αγοράς δεν συνιστά επιχορήγηση, προσθέτει πάντως ότι η λύση που επετεύχθη είναι λογική.
«Ένα επιτόκιο της τάξης του 5% είναι λογικό: δεν είναι δώρο, αλλά ούτε θα στραγγαλίσει τους Έλληνες», αναφέρει το άρθρο.
Αρνητική ήταν η αντίδραση των Σοσιαλδημοκρατών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα δημοσιονομικών Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του προς τους Financial Times Deutschland εκτιμά ότι η Γερμανία θα πληρώσει ακριβά αυτή την υπόθεση, προβλέποντας ότι και το Βερολίνο θα κληθεί μελλοντικά να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια για τον δανεισμό του.
Πλήρη ενημέρωση της βουλής για το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα ζητεί μέσω της ίδιας εφημερίδας ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Όττο Φρίκε. Ο λόγος είναι πληροφορίες της εφημερίδας ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να βοηθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες την Ελλάδα μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο για δημοσιονομικά θέματα, Νόρμπερτ Μπάρτλε στηρίζουν την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών. «Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τελικά βοήθεια», λέει σε σημερινή του συνέντευξη προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν η Ελλάδα οδηγούνταν σε χρεοκοπία». Το επιτόκιο της τάξης του 5 %, όπως λέει, θα αποφέρει μάλιστα κέρδη στη Γερμανία.
Χθες, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει το ποσό των 8,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σε περίπτωση ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Παράλληλα τόνισε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Πρόσθεσε ότι η βοήθεια θα προσφερθεί μέσω της τράπεζας KfW και με εγγύηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Εντωμεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, τονίζοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν ζήτημα έκτακτης ανάγκης. Για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα απαιτηθεί να υπάρξει συμφωνία σε σύνοδο κορυφής, πρόσθεσε.«Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον στη διάθεσή μας ένας “πυροσβεστήρας” δεν λέει τίποτα για το αν θα χρειασθεί ή όχι η βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.