Κόσμος
Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 13:19

Ιράν: Με τη συμμετοχή 15 χωρών η «αντι-διάσκεψη» για τα πυρηνικά

Οι υπουργοί Εξωτερικών 15 χωρών θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στις 17 και 18 Απριλίου στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τη στιγμή που στην Ουάσινγκτον διεξάγεται σύνοδος κορυφής για τα πυρηνικά όπλα στην οποία δε συμμετέχει το Ιράν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών 15 χωρών θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στις 17 και 18 Απριλίου στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ διεξάγεται χθες και σήμερα στην Ουάσινγκτον σύνοδος κορυφής για τα πυρηνικά όπλα, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει προσκαλέσει σχεδόν 50 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Το Ιράν δεν συμμετέχει.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών 15 χωρών και περισσότεροι από 200 ξένοι προσκεκλημένοι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη της Τεχεράνης», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ χωρίς να διευκρινίσει ποιές θα είναι οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η διάσκεψη είναι αποτέλεσμα της «συλλογικής βούλησης μερικών ανεξάρτητων κρατών (...) απλώς να συζητήσουν για τη χρήση των πυρηνικών όπλων στο σημερινό κόσμο».

Επέκρινε τη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα από τα μεγαλυτερα αποθέματα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

«Ο λαός μας έχει αμφιβολίες γι' αυτού του τύπου τις θεατρικά σκηνοθετημένες συναντήσεις καθώς ορισμένες χώρες (που συμμετέχουν σ' αυτές) είναι εξοπλισμένες με πυρηνικά όπλα, τα έχουν χρησιμοποιήσει, θέλουν να διατηρήσουν το οπλοστάσιό τους και έχουν απειλήσει να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον άλλων εθνών», δήλωσε αναφερόμενος στην Ουάσινγκτον που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το νέο πυρηνικό δόγμα της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο