Κόσμος
Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 13:26

Για εξοπλισμό της Χεζμπολάχ κατηγορεί τη Συρία το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες κατηγόρησε σήμερα τη Συρία ότι προμηθεύει πυραύλους Σκουντ στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, λίγο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες κατηγόρησε σήμερα τη Συρία ότι προμηθεύει πυραύλους Σκουντ στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, λίγο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Γαλλία.

«Η Συρία βεβαιώνει ότι επιδιώκει την ειρήνη, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει με πυραύλους Σκουντ τη Χεζμπολάχ, της οποίας ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι να απειλεί το κράτος του Ισραήλ», είπε ο Πέρες σε δηλώσεις του στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

«Η Συρία πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να την καλοπιάνει ο κόσμος και αυτή να μιλά διπλή γλώσσα, που σημαίνει ότι λέει κάτι και κάνει το αντίθετο», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός 'Αμυνας του Ισραήλ Ματάν Βιλνάι όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε: «Προτιμώ να μην εισέλθω σε λεπτομέρειες. Ωστόσο όλα αυτά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που μας περιβάλλει, με εχθρούς οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να ενισχυθούν και το Ισραήλ οφείλει να προετοιμάζεται».

«Οι δυνατότητες της Χεζμπολάχ όσον αφορά τις βαλλιστικές της ικανότητες έχουν βελτιωθεί σημαντικά και ο κύριος στόχος της είναι να πλήξει το Ισραήλ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, στρατηγός εν αποστρατεία.

«Θα πραγματοποιήσουμε στα τέλη του προσεχούς μήνα στρατιωτική άσκηση ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα αυτή, όπως και πέρυσι», τόνισε.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο σήμερα για «μεγάλη ένταση» μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, επικαλούμενα αραβικές πηγές.

Η εφημερίδα Μααρίβ γράφει στην πρώτη της σελίδα: «Το Ισραήλ απειλεί να επιτεθεί στη Συρία, μετά τον εφοδιασμό της Χεζμπολάχ με πυραύλους Σκουντ, ικανών να πλήξουν όλο το ισραηλινό έδαφος».

Στη Γαλλία ο Πέρες θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος μετέβη στα τέλη Φεβρουαρίου στη Δαμασκό.

Ο πρόεδρος Πέρες, το αξίωμα του οποίου είναι κυρίως συμβολικού χαρακτήρα, εκπροσωπεί όλο και περισσότερο το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή λόγω του κύρους του ως κατόχου Νομπέλ Ειρήνης και της φήμης του ως μετριοπαθή πολιτικού, ενώ η χώρα του γνωρίζει διπλωματική απομόνωση στον κόσμο εξαιτίας κυρίως της συνέχισης της εποικιστικής της δραστηριότητας στη Δυτική 'Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο