Κόσμος
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 06:57

Ρ. Γκέϊτς: «Ενας χρόνος για την κατασκευή πυρηνικού όπλου από το Ιράν»

Το Ιράν δεν θα έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα, αν όχι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς.

Το Ιράν δεν θα έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα, αν όχι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς.

«Νομίζω ότι οι περισσότερες εκτιμήσεις που έχω δει δεν άλλαξαν από την τελευταία φορά που μιλήσαμε γι' αυτό, και προβλέπουν ότι θα χρειαστεί πιθανώς ένας χρόνος, ίσως και περισσότερο», είπε ο Γκέϊτς κατά την έναρξη της περιοδείας του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Την Κυριακή ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ είπε ότι δεν πιστεύει πως το Ιράν έχει αποκτήσει ως τώρα την δυνατότητα κατασκευής ενός πυρηνικού όπλου, προσθέτοντας ότι η πρόοδός του προς την απόκτηση της δυνατότητας είναι πιο αργή από ό,τι «ανέμενε η Τεχεράνη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα το ειρηνικό πυρηνικό ενεργειακό του πρόγραμμα - η Τεχεράνη απορρίπτει την κατηγορία.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν δε θα έχει την δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου αλλά εάν το επιδιώξει θα είναι ικανό να το κάνει μέσα σε 3-5 χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις άλλων Αμερικανών αξιωματούχων.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πιέζει την διστακτική Κίνα να στηρίξει την επιβολή ακόμα αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Η Τζέϊν Χάρμαν, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Αρμόδιας για την Κατασκοπεία και την Εσωτερική Ασφάλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, είπε χθες ότι η αναθεωρημένη έκθεση των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών (National Intelligence Estimate, NIE) είναι «ουσιαστικά έτοιμη», ωστόσο δεν έκανε σαφές εάν θα δημοσιοποιηθεί κάποιο μέρος της μετά την παράδοσή της στον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός στρατηγός Ντέϊβιντ Πετρέους, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «σιωπηρά» ενισχύουν τις «αμυντικές προετοιμασίες» συμμάχων της χώρας για το ενδεχόμενο να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό οπλοστάσιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters