Πολιτική
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 13:36

Αντιπαράθεση κορυφής στη Βουλή

Υπεραμύνθηκε του φορολογικού νομοσχεδίου ο Πρωθυπουργός, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σαμαράς: Πρόχειρο και αντιαναπτυξιακό το νομοσχέδιο.

Ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, κατόπιν αιτήματος της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με 158 ψήφους υπερ και 126 κατά. Νωρίτερα κατά τη συζήτηση του ν/σχ ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε αυτού και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κατάρρευση των φορολογικών εσόδων κατά την κυβέρνηση ΝΔ.

«Με το φορολογικό ν/σ εμπεδώνονται οι αρχές δικαιοσύνης, ισότητας και διαφάνειας», παρατήρησε από το βήμα της Βουλής και συμπλήρωσε: «Απαντάμε στο άδικο και το παράλογο, γιατί είναι παράλογο να πληρώνουν μόνο αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως με το ν/σ «θα μπορούμε στοχευόμενα να εφαρμόσουμε δικαιότερη φορολογική πολιτική». «Δεν στρουθοκαμηλίζουμε, δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης πως πρέπει να αλλάξει ριζικά το μοντέλο διοίκησης στην Ελλάδα, ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη στη χώρα.

«Η χώρα μας μπορεί να απέφυγε την οικονομική χρεοκοπία και σήμερα να διεκδικεί με αξιώσεις την επάνοδο στην σταθερότητα και την ανάπτυξη, όμως προϋπόθεση είναι να ανατραπεί το μοντέλο διοίκησης της χώρας. Διότι αυτό σίγουρα χρεοκόπησε», υπογράμμισε.

Επίθεση στη ΝΔ

Ασκώντας σκληρή κριτική στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η πολιτική ηγεσία μέχρι χθες προσποιούνταν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα» και έκανε λόγο για «πελατειακή διαχείριση που ασκούνταν επί έξι χρόνια και οδήγησε σε πρωτοφανή κατάρρευση τα φορολογικά έσοδα».

«Ο πλούτος ήταν δίπλα μας και τον βλέπαμε καθημερινά χαρίζονταν όμως δις ευρώ στα κέρδη των μεγαλομετόχων, πολλαπλασιάζονταν οι ανείσπρακτες οφειλές, και το βάρος έπεφτε στις πλάτες έντιμων φορολογούμενων», συμπλήρωσε.

«Ενώ οι πηγές εσόδων περιορίζονταν, το όργιο σπατάλης πολλαπλασιαζόταν», είπε και αναγνώρισε πως παθογένειες υπήρχαν για δεκαετίες και αφορούσαν όλες τις προηγουμενες κυβερνήσεις.

«Αυτό το απερίγραπτο πλιάτσικο στα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι ο απολογισμός της ΝΔ. Και ήταν αυτές οι πολιτικές και πράξεις που μας οδήγησαν σε ένα σκληρό περιβάλλον και σε μια σκληρή επιτήρηση», υπογράμμισε.

Τέλος, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Τολμάτε να μιλάτε κ. Σαμαρά για το πού είναι τα spread σήμερα; Αφήστε τις ψευδεπίγραφες κριτικές περί χρονοτριβής, όταν έξι χρόνια αιμορραγούσε η οικονομία».

Αντ. Σαμαράς: Πρόχειρο και άδικο το ν/σχ

Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαρά χαρακτήρισε «απίστευτα πρόχειρο, χαρακτηριστικά άδικο και κραυγαλέα αντί-αναπτυξιακό», τονίζοντας ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει και αύριο -ως κυβέρνηση- θα το αλλάξει http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1802339 .

Επίσης, αν και δεν αναφέρθηκε εκτεταμένα στα spread, συνέστησε στην κυβέρνηση να αποφύγει τους πανηγυρισμούς.

«Και τα spreads υποχώρησαν λίγο αλλά μετά γύρισαν πάλι προς τα πάνω, εκεί που ήταν πριν την απόφαση της Κυριακής. Και πολύ πιο πάνω από εκεί που ήταν πριν ανακοινωθεί ο περιβόητος μηχανισμός στήριξης», είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση Παπακωνσταντίνου

Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που ονομάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόχειρο είναι αυτό που για την κυβέρνηση είναι η δημοκρατία, για αλλαγές μέσα από διάλογο και διαβούλευση.

Όσον αφορά την κατηγορία ότι είναι άδικο, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι σίγουρα είναι δικαιότερο από το προηγούμενο, αφού μετατοπίζει το βάρος στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά περί «αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα», ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η ΝΔ είχε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές αδιακρίτως και δεν πέτυχε νέες επενδύσεις.

Γ. Καρατζαφέρης: Λάθος το φορολογικό ν/σ

Λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόσθεσε ότι το καταψηφίζει και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στοχοποιεί την ιδιοκτησία και ποινικοποιεί το επιχειρείν» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1802416 .

«Διαφωνούμε πλήρως με την ιδεολογία που υπάρχει στο φορολογικό ν/σ. Αυτά που κάνετε εσείς σήμερα τα έκανε το Σοβιέτ πριν 100 χρόνια», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, μίλησε για τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και για παγίδευση της από την Ευρώπη με τοκογλυφικό δανεισμό.

Aλ. Τσίπρας: Πυροβολούνται οι μικρομεσαίοι

Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του φορολογικού ν/σ στη Βουλή, τονίζοντας πως οι πλούσιοι δεν πληρώνουν περισσότερα και τα βάρη πέφτουν και πάλι στους γνωστούς – αγνώστους φορολογούμενους.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε και στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, τονίζοντας ότι από την φλυαρία κυβερνητικών στελεχών μετατράπηκε η κρίση δανεισμού σε γόρδιο δεσμό και καταλόγισε στην κυβέρνηση γκάφες και παλινωδίες. «Από δικές σας επιλογές βυθίζεται η κοινωνία σε ύφεση».

«Ο κ. Στρος Καν πήρε το περίφημο περίστροφο από το τραπέζι και πυροβόλησε κατΆ ευθείαν στην καρδιά του έλληνα μισθωτού και του έλληνα μικρομεσαίου», πρόσθεσε.