Πολιτική
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 14:12

Α. Σαμαράς: Πρόχειρο και άδικο το φορολογικό ν/σ

«Απίστευτα πρόχειρο, χαρακτηριστικά άδικο και κραυγαλέα αντί-αναπτυξιακό», χαρακτήρισε το φορολογικό ν/σχ ο Αντωνής Σαμάρας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει και αύριο -ως κυβέρνηση- θα το αλλάξει.

«Απίστευτα πρόχειρο, χαρακτηριστικά άδικο και κραυγαλέα αντί-αναπτυξιακό», χαρακτήρισε το φορολογικό ν/σχ ο Αντωνής Σαμάρας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει και αύριο -ως κυβέρνηση- θα το αλλάξει.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το ν/σχ είναι πρόχειρο, επειδή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το τροποποιήσει πολλές φορές, άδικο γιατί επιφέρει μικρές φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά τις παίρνει πίσω με πολλούς τρόπους και αντιαναπτυξιακό γιατί επιτείνει την ύφεση.

Κραυγαλέα αδικία χαρακτήρισε την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους αγρότες, ζητώντας ανάκληση του μέτρου, όπως επίσης ζήτησε ανάκληση της φορολόγησης των επιδομάτων επικίνδυνων επαγγελμάτων και των επιδομάτων των διπλωματών του εξωτερικού.

Έκρινε επίσης ως αντιαναπτυξιακό και επιτατικό της ύφεσης το νομοσχέδιο, αφού διατηρεί απαρχαιωμένα συστήματα, αυξάνοντας το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων.

Η αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, θα προκαλέσει περαιτέρω καθίζηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα-ανάσες για να τονωθεί η αγορά. Εξαιρετικά υφεσιακή χαρακτήρισε την αύξηση των φορολογικών συντελεστών των μερισμάτων και την πρόσθετη φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη.

Επίσης, αν και δεν αναφέρθηκε εκτεταμένα στα spread, συνέστησε στην κυβέρνηση να αποφύγει τους πανηγυρισμούς.

«Και τα spreads υποχώρησαν λίγο αλλά μετά γύρισαν πάλι προς τα πάνω, εκεί που ήταν πριν την απόφαση της Κυριακής. Και πολύ πιο πάνω από εκεί που ήταν πριν ανακοινωθεί ο περιβόητος μηχανισμός στήριξης», είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση Παπακωνσταντίνου

Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που ονομάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόχειρο είναι αυτό που για την κυβέρνηση είναι η δημοκρατία, για αλλαγές μέσα από διάλογο και διαβούλευση.

Όσον αφορά την κατηγορία ότι είναι άδικο, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι σίγουρα είναι δικαιότερο από το προηγούμενο, αφού μετατοπίζει το βάρος στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά περί «αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα», ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η ΝΔ είχε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές αδιακρίτως και δεν πέτυχε νέες επενδύσεις.

Σε σχέση με την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι θα αλλάξει το νομοσχέδιο ως κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αυτό σημαίνει επαναφορά σε ένα άδικο και φορομπηχτικό καθεστώς υπέρ των εχόντων. «Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί», είπε.

Τέλος, χαρακτήρισε έλλειψη πολιτικού θάρρους την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, όταν ο εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει περί τις 30-40 διατάξεις του νομοσχεδίου, δηλαδή περίπου το μισό νομοσχέδιο.

Ανταπαντώντας κατά τη δευτερολογία του ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως η ΝΔ είναι υπερήφανη που μπορεί να ξεχωρίζει εκείνα τα άρθρα τα οποία είναι καλά και σωστά.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Και θυμίζω ότι πολλές φορές προτείναμε, κιόλας, αυτά που δεν είχε το θάρρος να κάνει η κυβέρνηση, όπως το φόρο για το καπνό, όπως το φόρο για το αλκοόλ, τα οποία και τα ψηφίσαμε και ας ήταν σε βάρος της τσέπης του Ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Και ας μας πει το ΠΑΣΟΚ πότε στο παρελθόν ψήφισε έστω και ένα άρθρο, φορολογικό, της Νέας Δημοκρατίας».