Πολιτική
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 13:13

ΥΠΕΞ: Αδιανόητη η απόπειρα της Κομισιόν για το απευθείας εμπόριο

Αδιανόητη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ την απόπειρα της Κομισιόν να ξεμπλοκάρει τις εμπορικές συναλλαγές με την κατεχόμενη Κύπρο, χωρίς να προηγηθούν συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόπειρα να ξεμπλοκάρει τις εμπορικές συναλλαγές με την κατεχόμενη Κύπρο, ενεργοποιώντας τον επίμαχο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, χωρίς να προηγηθούν συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ε.Ε., άσκησε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

«Υπάρχει μία εντύπωση ότι αυτό έγινε κακή τη πίστει από την πλευρά της Κομισιόν», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και τόνισε πως «η Ελλάδα θα δώσει τη μάχη στο πλευρό της Κύπρου τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με όλα τα μέσα που διαθέτει».

Η απόπειρα αυτή της Κομισιόν «είναι αδιανόητη χωρίς να προϋπάρξουν συνομιλίες με το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος της Ε.Ε., του οποίου τα ζωτικά συμφέροντα θίγονται», υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας.

Όπως εξήγησε, «η διαδικασία ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Τα επιχειρήματα της Επιτροπής θεωρούμε ότι δεν έχουν νομική βάση. Η Κυπριακή Δημοκρατία κι η Ελλάδα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε οι θέσεις μας να περάσουν. Δεν έχουμε χάσει τίποτα. Τα επιχειρήματά μας είναι πολύ ισχυρά. Θα δώσουμε μάχη τόσο στο ευρωκοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο για τα καλύτερα αποτέλεσματα και μπορούμε να το πετύχουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζουμε. Θα το αντιμετωπίσουμε όπως και στο παρελθόν με στόχο την επιτυχία».

Η Ευρωπαική Επιτροπή, επεσήμανε, «χρησιμοποιεί τις αλλαγές που φέρνει η Συνθήκη της Λισαβόνας προκειμένου να κάνει κάποια βήματα σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή διαβίβασε στο ευρωκοινοβούλιο περίπου 500 κανονισμούς σε εκκρεμότητα, για τους οποίους οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον με τη διαδικασία της συναπόφασης». Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Δελαβέκουρας, «ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν είναι τυχαίος κανονισμός, αλλά θίγει ζωτικά συμφέροντα ενός κράτους-μέλους. Είναι αδιανόητο να μην πραγματοποιηθεί διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος πριν γίνει μια τέτοια ενέργεια. Είναι ένα ξεκάθαρα πολιτικό ζήτημα, δεν μπορεί λοιπον να αντιμετωπίζεται ως διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού, σημείωσε ότι το απευθείας εμπόριο ήταν πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δεν μπορούσε να το θέσει, γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να το περάσει. Τώρα, τόνισε, βρήκε το παραθυράκι της νέας συνθήκης και το αξιοποιεί. Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, θα παλέψουμε για να το αντιμετωπίσουμε, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να γίνεται δημόσιος διάλογος για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυπριακή κυβέρνηση.