Πολιτική
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 20:34

Δ. Δρούτσας: Προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Για την «έναρξη μιας νέας προσπάθειας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για την «έναρξη μιας νέας προσπάθειας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Δρούτσας διέψευσε κατηγορηματικά τα περί διεύρυνσης της «ατζέντας» των ελληνοτουρκικών θεμάτων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ¶γκυρα, ενώ απέδωσε τις σχετικές αναφορές «σε λάθος μετάφραση» των όσων είπε ο Τούρκος ομόλογος του Αχμέτ Νταβούτογλου, στην κοινή τους συνέντευξη.

Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι προωθείται η αναβάθμιση της πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς, όπως είπε, «είναι προς όφελος και των δύο πλευρών». Εκτίμησε μάλιστα ότι «το κόστος μιας αποτυχίας της προσπάθειας αυτής θα είναι μεγαλύτερο για τον κ. Ερντογάν».

«Οι θέσεις μας είναι ίδιες, σαφείς και διαχρονικές και το θεωρώ μεγάλο επίτευγμα ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή συμφωνούμε ως προς τους στόχους και η μόνη διαφορά μας είναι στη πολιτική προσέγγιση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ίδιοι και διαχρονικοί είναι και οι όροι προς την τουρκική πλευρά για εξομάλυνση των σχέσεων μας. Εδαφική ακεραιότητα, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Πρέπει πλέον από τα λόγια και τα θετικά μηνύματα που στέλνει η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να δούμε και πράξεις».

Ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ακόμη ότι φιλοδοξία της Ελλάδας είναι με τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, (αυτό) να γίνει βασικό όχημα βελτίωσης, ανάπτυξης και αναβάθμισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και γι' αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, σε επίπεδο πρωθυπουργών και δύο σε επίπεδο υπουργών.

Δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά με ξένες κυβερνήσεις ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες, σημειώνοντας ότι δεν εξαιρείται η Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα τετραμερούς συνεργασίας και πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής στη Κύπρο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ