Πολιτική
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 11:11

Γ. Παπανδρέου: Στην επιτήρηση του ΔΝΤ η Ελλάδα

Η συντηρητική Ευρώπη οδήγησε στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα. «Το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία επιτήρησης της Ελλάδας».

Η αξιοπιστία της χώρας μας έχει τρωθεί και με την απόφαση των εταίρων μας στην Ευρωζώνη για το μηχανισμό στήριξης η χώρα μας κατάφερε να δημιουργηθεί ένα απόθεμα αξιοπιστίας, σημείωσε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και τις συνέπειες της ανάμειξής του.

Ωστόσο, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, στην Ευρώπη η πλειοψηφία είναι συντηρητική και η επιμονή του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οδήγησε στην επιλογή ενός όχι αμιγώς ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Παρ' όλα αυτά ο μηχανισμός πλέον υπάρχει, εκεί που υπήρχε το απόλυτο μηδέν, ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού κρίνεται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, την ανάγκη νηνεμίας στην οικονομία και γι αυτό γίνονται οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται.

Η πραγματικοτητα είναι ότι το ΔΝΤ έχει μπει στο μηχανισμό, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και συμμετέχει ήδη στη διαδικασία της επιτήρησης. Ο μηχανισμός πάντως, διευκρίνισε, σημαίνει ότι δεν θα αφεθούμε πλέον να βουλιάξουμε.

Απαντώντας εξάλλου στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου επέρριψε στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ την ευθύνη για την ανάμειξη του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας: «Εσείς κύριοι της ΝΔ είστε υπεύθυνοι για την εμπλοκή του ΔΝΤ και τώρα έρχεστε και μας εγκαλείτε γι αυτό».

Η απάντηση του πρωθυπουργού με γέμισε με ακόμα περισσότερα ερωτήματα, αντέτεινε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα, ημέρα ταπείνωσης, καθώς όπως επεσήμανε, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που παραδίδεται στην υπερατλαντική δικαιοδοσία.

«Οικειοθελώς και αυτοβούλως, προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στην κηδεμονία του ΔΝΤ. Και δεν μπορώ να σας καταλάβω, γιατί δίνετε την εντύπωση πως είναι επιλογή σας αυτή η εξαίρεση. Σήμερα το διαψεύδετε, αλλά εσείς βάλατε πρώτος στη δημόσια συζήτηση την επιλογή του ΔΝΤ. Το είχε πει πρώτος πέρσι ο κ. Σημίτης και το επανέλαβε στην αίθουσα ως μπλόφα ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους μπλόφα ήταν αυτή να βάλουμε μια πέτρα στο λαιμό μας για να βουλιάξουμε. Δεν θέλω να σας χρεώσω σχεδιασμό που να ακουμπά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ή προϊόν λαθών που μας οδήγησαν εκεί. Αυτό όμως που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν έχετε την δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσετε τέτοια μέτρα χωρίς λαϊκή συναίνεση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και προειδοποίηση τον πρωθυπουργό:

«Υπερβαίνετε τις κόκκινες γραμμές. Δεν ξέρω αν έχετε συναίσθηση των συνεπειών των επιλογών, ή πορεύεστε δίχως πυξίδα, αλλά παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις δυνάμεις που σας στηρίζουν. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει σ’ αυτές τις επιλογές».

Αντ. Σαμαράς: «Δική του ιδέα το πιστόλι του ΔΝΤ που έσκασε στα χέρια του»

Αμεση ήταν απάντηση του προέδρου της ΝΔ στα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για την εμπλοκή του ΔΝΤ και τα περί ευθυνών της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος»:

«Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν "το πιστόλι του ΔΝΤ", που "έσκασε" στα χέρια του. Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προΐστανται σοσιαλιστές», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας:

«Η Νέα Δημοκρατία ήταν από την αρχή και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ. Ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι».

«Η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί τη χώρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, προειδοποιώντας για τους δυσβάστακτους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1803495 .