Πολιτική
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 16:52

Τροπολογία για τις προμήθειες υγείας

Τροπολογία για τη βελτίωση του συστήματος προμηθειών υγείας κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία βάσης δεδομένων για τη σύγκριση των τιμών, σε σχέση με τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων σε άλλες χώρες της ΕΕ, για την αποφυγή της υπερκοστολόγησής τους.

Τροπολογία για τη βελτίωση του συστήματος προμηθειών υγείας κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ειδικότερα, με την εν λόγω τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και στις υγειονομικές περιφέρειες να προβαίνουν σε διεξαγωγή ηλεκτρονικών διαγωνισμών, σε κεντρικό επίπεδο, για προμήθειες νοσοκομειακού υλικού.

Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία βάσης δεδομένων για τη σύγκριση των τιμών, σε σχέση με τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων σε άλλες χώρες της ΕΕ, με σκοπό την αποφυγή της υπερκοστολόγησής τους.

Επιπλέον, η ευθύνη για τη διαδικασία υποβολής και είσπραξης των απαιτήσεων των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών από τα ασφαλιστικά ταμεία μεταφέρεται από την ΕΠΥ στα ίδια αυτά νομικά πρόσωπα.

Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή ειδικής νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων και η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών με βάση τη δραστική τους ουσία για την προμήθειά τους από τα δημόσια νοσοκομεία.

«Η αλλαγή αυτή θα καταστήσει το σύστημα περισσότερο αποτελεσματικό και αποδοτικό και θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.