Πολιτική
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 17:32

Υπέρ της αναθέρμανσης των ελληνογερμανικών σχέσεων ο Γερμανός πρέσβης

Την ανάγκη αναθέρμανσης των ελληνογερμανικών σχέσεων μετά την πρόσφατη, όπως είπε, «ερωτική απογοήτευση», υπογράμμισε ο Γερμανός πρέσβης Βόλφγκανγκ Σουλτσχάιζ.

Την ανάγκη αναθέρμανσης των ελληνογερμανικών σχέσεων μετά την πρόσφατη, όπως είπε, «ερωτική απογοήτευση», υπογράμμισε ο Γερμανός πρέσβης Βόλφγκανγκ Σουλτσχάιζ.

Μιλώντας σε διήμερο συμπόσιο, το οποίο διοργάνωσαν το Ίδρυμα της Βουλής και η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα με θέμα «Ορόσημα των Ελληνογερμανικών Σχέσεων», ο κ. Σουλτσχάιζ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία δεν θα αφήσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα να απειλήσει την ευρωζώνη, ούτε θα εγκαταλείψει την Ελλάδα αν η οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει, επιδεινωθεί.

«Οφείλουμε», πρόσθεσε, «ακόμη κάτι στη Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από 200 χρόνια ιστορίας θα έπρεπε να γνωριζόμαστε αρκετά καλά, ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι η σταθερότητα του νομίσματος είναι πολύ σημαντική παράμετρος για τη Γερμανία.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, κάνοντας, μεταξύ άλλων, απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων σε διάφορες φάσεις της ιστορίας τους.

Στάθηκε, ωστόσο, ιδιαίτερα και στο κύμα αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. «Ξαφνικά πριν από περίπου δυόμισι μήνες ξέσπασε μία καταιγίδα αρνητικών δημοσιευμάτων και δηλώσεων Γερμανών πολιτικών σε βάρος της Ελλάδας με αφορμή το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα υπήρχε περίπτωση να διαβάσω τόσο αρνητικές και, πολλές φορές, αναληθείς ή απαξιωτικές αναφορές για την Ελλάδα και τους Έλληνες», επεσήμανε.

Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες που πήρε καλώντας τον Γερμανό πρέσβη, αλλά και στην επιστολή που έστειλε ο ομόλογός του, πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, και είχαν ιδιαίτερα θετική επίδραση, χωρίς ωστόσο, να μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα.

«Θέλω να πιστεύω, ότι με τη συμβολή όλων μας θα καταστεί δυνατόν να επανορθώσουμε τη ζημιά, που επήλθε. Γιατί, δυστυχώς, πολύ πορσελάνη έχει θρυμματιστεί», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ