Κόσμος
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2002 07:01

Ρωσία: Συγγνώμη Πούτιν για τον θάνατο αθώων

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη στους συγγενείς όσων ομήρων έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας, που έθεσε τέρμα στην ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων σε θέατρο της Μόσχας.

«Δεν μπορούσαμε να τους σώσουμε όλους», είπε ο κ. Πούτιν, που, πάντως, τόνισε ότι ο στόχος της επιχείρησης, που ήταν να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, επετεύχθη.

Περίπου 50 Τσετσένοι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση, αλλά άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των ομήρων, που έχασαν την ζωή τους στην διάρκεια της επιχείρησης τερματισμού της ομηρίας τους.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 67 νεκροί όμηροι, όμως εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός μπορεί να φτάσει τους 100. Εκατοντάδες από αυτούς έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο, πιθανότατα, λόγω των αερίων, που οι δυνάμεις της Ρωσίας έριξαν για να θέσουν τέρμα στην πολιορκία.

Πάντως, ο Ρώσος υφυπουργός Εσωτερικών διέψευσε πληροφορίες ότι ορισμένοι από τους ομήρους είχαν πεθάνει από τα άγνωστα αέρια, που χρησιμοποιήθηκαν για να αναισθητοποιηθούν οι αντάρτες.

Ομως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές της Ρωσίας αρνούνται να δώσουν λεπτομέρειες για τον τύπο του αερίου, που χρησιμοποιήθηκε καθιστώντας, έτσι, σχεδόν αδύνατο για τους γιατρούς να βρουν τρόπο θεραπείας των ανθρώπων, που ήταν όμηροι και έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία λόγω του αερίου αυτού.

Πολλά μέλη των οικογενειών τους έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα νοσοκομεία προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν οι συγγενείς είναι νεκροί ή ζωντανοί, όμως τους απαγορεύεται η είσοδος με την δικαιολογία ότι, εάν μπουν στα νοσοκομεία, θα δυσχεράνουν το έργο των γιατρών.

Συνολικά απελευθερώθηκαν περίπου 700 όμηροι, ενώ σχεδόν όλοι οι αντάρτες σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι συνελλήφθησαν. Οι δράστες ήταν, περίπου, 50.

Ικανοποίηση

Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Νικολάϊ Πατρούσεφ, είπε ότι το επιτελείο που συστάθηκε για να αντιμετωπίσει την κρίση, λειτούργησε καλά και έλαβε σωστές και επαγγελματικές αποφάσεις. «Κανείς από τις δυνάμεις ασφαλείας δεν σκοτώθηκε», είπε ο Ρώσος επίσημος.

Και ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν, για τη συντονισμένη τους και αποτελεσματική επιχείρηση, όπως είπε.

Δραματικές εικόνες

Λίγη ώρα μετά την επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων η ρωσική τηλεόραση έδειξε εικόνες από το εσωτερικό του θεάτρου. Τα πτώματα των ενόπλων Τσετσένων κείτονταν αιμόφυρτα στο έδαφος ή κοντά σε παράθυρα και πόρτες.

Ομως, οι πλέον θλιβερές εικόνες ήταν εκείνες με τα πτώματα των Tσετσένων γυναικών που σκοτώθηκαν στις θέσεις του θεάτρου και εκ πρώτης όψεως φαινόντουσαν να παρακολουθούν κάποιο έργο.

Κοντινά πλάνα αποκάλυπταν ότι ήταν όλες νεκρές. Στη μέση τους διακρίνονταν ευκρινώς οι ζωστήρες με τα εκρηκτικά.