Κόσμος
Κυριακή, 18 Απριλίου 2010 12:56

Στις κάλπες Τουρκοκύπριοι και έποικοι

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί 164.000 Τουρκοκύπριοι και έποικοι από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, για τις «προεδρικές εκλογές» του παράνομου καθεστώτος.

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί 164.000 Τουρκοκύπριοι και έποικοι από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, για τις «προεδρικές εκλογές» του παράνομου καθεστώτος.

Οι υποψήφιοι είναι επτά, αλλά οι βασικοί αντίπαλοι είναι οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 9 το βράδυ. Ωστόσο, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δίδουν σημαντικό προβάδισμα στον Ντερβίς Έρογλου.

Αν σήμερα κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο 50%+1, οι «εκλογές» θα επαναληφθούν την ερχόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων της σημερινής ψηφοφορίας.

Ο σημερινός νικητής θα είναι ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπριών στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επιβραδυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού σε περίπτωση νίκης του Έρογλου.

Σπ. Κουβέλης: Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Μετά τις λεγόμενες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, οι συνομιλίες για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, μιλώντας χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στο Κουίνς, της Νέας Υόρκης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, στην Κύπρο και στις θέσεις του για «πλήρη στήριξη» στις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου, Δ. Χριστόφια, ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι «το Κυπριακό είναι ζήτημα διεθνούς δικαίου και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτοντας: «Είμαστε υπέρ μιας λύσης με κυπριακή πατρότητα, μια λύση που θα απελευθερώνει την Κύπρο από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλους τους πολίτες της».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στους γιορτασμούς του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με αποκορύφωμα τη σημερινή ελληνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία μπορεί και πρέπει να κινηθεί για μια δίκαιη λύση, γιατί είναι και προς το δικό της συμφέρον. Το Κυπριακό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη δική της ευρωπαϊκή πορεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ