Πολιτική
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 07:17

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ζήτησε ο κ. Σημίτης στο Λονδίνο

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ χθες στο Λονδίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του πρωθυπουργού.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η ατζέντα της ελληνικής προεδρίας, με πρώτο θέμα αυτό της διεύρυνσης, η παράνομη μετανάστευση και οι διεθνείς εξελίξεις με αιχμή το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιδείξει θετική στάση στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ενώ για τον ευρωστρατό υπογράμμισε ότι στις Βρυξέλλες έγινε ένα μεγάλο βήμα, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη», σημείωσε : «Στην τελευταία μας συνάντηση ο κ. Μπλερ μου είχε ζητήσει να βρεθούν οι δολοφόνοι του Σώντερς. Τότε του είχα πει ότι δουλεύουμε σκληρά και θα έχουμε αποτελέσματα. Σήμερα, κατέληξε ο κ. Σημίτης, ήρθα με αποδείξεις».

Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών ο Ελληνας πρωθυπουργός όπως είπε, θύμισε στον Βρετανό ομόλογό του ότι ήρθε πια ο καιρός να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Από την πλευρά του ο κ. Μπλερ έθεσε το θέμα των 12 Βρετανών που καταδικάστηκαν για συλλογή πληροφοριών, καθώς φωτογράφιζαν αεροδρόμιο στην Καλαμάτα. Ενώ ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητο.

Αύριο ο κ. Σημίτης θα ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.