Κόσμος
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 07:41

Ανυποχώρητη η Γαλλία στο θέμα του Ιράκ

Η Γαλλία επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις για υπερψήφιση του «αυστηρού» σχεδίου ψηφίσματος, που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχέδιο που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία περιέχει σκληρή διατύπωση έναντι της Βαγδάτης, και προβλέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σε περίπτωση που το ιρακινό καθεστώς δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για αφοπλισμό του. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, μιλώντας στο BBC είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κρίση στο Ιράκ θα πρέπει να είναι ομόφωνη.

Ο κ. Βιλπέν είπε ότι εάν οι ΗΠΑ λάβουν μονομερώς απόφαση επί του θέματος, δεν θα δώσουν με αυτό τον τρόπο το σκληρό μήνυμα που απαιτείται, προκειμένου το Ιράκ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Από τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα έχουν και αυτές διατυπώσει επιφυλάξεις για το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ.

Ηρθε η ώρα των αποφάσεων

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μπους επανέλαβε δια εκπροσώπου της ότι τα Ηνωμένα Eθνη πρέπει να ψηφίσουν τώρα για το Ιράκ, καθώς το ζήτημα έχει εκτενώς συζητηθεί. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Aρι Φλάϊσερ, είπε ότι έχει έρθει η ώρα να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εξ άλλου στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μvχάμεντ Αλ Μπαραντέϊ, ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο θέμα των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου.

Διπλωμάτες που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους εκτιμούν ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους κυρίους Μπλιξ και Μπαραντέϊ. Αναμένεται δε να τους ρωτήσουν κατά πόσο οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη, μπορεί να βοηθήσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο των επιθεωρητών όπλων.

ΠΗΓΗ : BBC