Πολιτική
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 13:21

ΥΠΕΞ: Τυχόν οπισθοδρόμηση θα βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά

Ο κ. Έρογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με εποικοδομητική διάθεση και σαφή βούληση για λύση, στο πλαίσιο που έχει ήδη καθορισθεί για την εξελισσόμενη διαδικασία, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως τυχόν οπισθοδρόμηση θα βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Ο κ. Έρογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών (για την επίλυση του Κυπριακού) με διάθεση εποικοδομητική, σαφή βούληση για λύση και στο πλαίσιο που έχει καθορισθεί ήδη για την εξελισσόμενη διαδικασία».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στο ψευδοκράτος και την επικράτηση του Ντερβίς Ερογλου, επισημαίνοντας πως τυχόν αποτυχία ή οπισθοδρόμηση θα βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκπροσωπεί από ό,τι φαίνεται ο κ. Έρογλου. Οι θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς μας είναι γνωστές και φυσικά δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο έχει προσεγγίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας τις συνομιλίες», παρατήρησε ο κ. Δελαβέκουρας, τονίζοντας παράλληλα πως το πλαίσιο των συνομιλιών είναι δεδομένο και η εποικοδομητική διάθεση από την πλευρά του Προέδρου Χριστόφια αποδεδειγμένη.

«Βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά η ευθύνη να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Όπως και θα την βαρύνει τυχόν αποτυχία ή οπισθοδρόμηση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, καλώντας παράλληλα και την Τουρκία να ενθαρρύνει και να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά.

Την ίδια ώρα, με αφορμή την ανάληψη της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων από τον Ερογλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στέλνει επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τους ηγέτες των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, στην επιστολή ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί και αναπτύσσει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, περιλαμβάνοντας αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, οι διαχρονικές θέσεις του κ. Έρογλου κατά της ομοσπονδίας και υπέρ της ίδρυσης «δύο ανεξάρτητων κρατών» στην Κύπρο, θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

Tαλάτ: Αδύνατον να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τον εθνικιστή Ερογλου

Την άποψη πως είναι αδύνατο οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κυπρου να είναι εποικοδομητικές μετά την εκλογή του εθνικιστή Ερογλου εξέφρασε από την πλευρά του ο απερχόμενος «πρόεδρος» του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Η Τουρκία θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο, όμως αυτό είναι αδύνατον με τον κ. Ερογλου. Όλοι το ξέρουν», δήλωσε ο Ταλάτ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα ABC.

«Ασφαλώς και θα συναντηθούν. Όμως τι θα κάνουν; Θα πιουν καφέ ή θα διαπραγματευθούν; Διότι ο κ. Ερογλου δεν έχει κανένα όραμα λύσης, πώς θα εργαστεί για να βρει μια λύση;», παρατήρησε ο κ. Ταλάτ.

Ερντογάν: Στήριξη των συνομιλιών και μετά τη νίκη Ερογλου

Τη δέσμευση της ¶γκυρας να συνεχίσει να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε o Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη νίκη Έρογλου στα κατεχόμενα http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1804520 .

«Η ¶γκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου οφείλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως ο προκάτοχος του», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV.

EE: Καθοριστικής σημασίας η συνέχιση των συνομιλιών

«Οι κύριοι Ταλάτ και Χριστόφιας σημείωσαν σημαντική πρόοδο στη διαμόρφωση μιας λύσης, η οποία θα οδηγήσει σε επανένωση της νήσου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο», σημείωσε από την πλευρά της η ¶γκελα Φιλότε, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, τονίζοντας παράλληλα πως «μετά την εκλογή του Ντερβίς Έρογλου, ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι καθοριστικής σημασίας να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό».

Η Επιτροπή, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, ενθαρρύνει τον κ. Έρογλου να συνεχίσει με εποικοδομητικό πνεύμα τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου, ενώ «το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας θα συνεχίσει να παρέχει πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες των δύο ηγετών για συνολική λύση».

Σύμφωνα με την ίδια, «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη λύση του Κυπριακού και το status quo δεν είναι προς όφελος κανενός». Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ και θα πρέπει να απολαύσουν όλα τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό. Είναι στα χέρια των δύο ηγετών να συμβεί αυτό», υποστήριξε.

Κληθείσα, τέλος, να τοποθετηθεί σχετικά με τις έως τώρα σκληρές δηλώσεις του κ. Έρογλου για την προοπτική λύσης του Κυπριακού, η εκπρόσωπος ανάφερε ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί να σχολιάσει δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.