Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών για την ελληνική εξωτερική πολιτική κατέθεσαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, βάλλοντας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι «βουλιάζει όλο και περισσότερο στα αδιέξοδα της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί».
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών με θέμα «δυσμενείς εξελίξεις στα μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, βάλλοντας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι «βουλιάζει όλο και περισσότερο στα αδιέξοδα της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί».
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΛΑΟΣ υποστηρίζουν ότι «σε όλα τα μέτωπα, η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να χαράξει μία αποφασιστική γραμμή, δίνοντας την εντύπωση ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κερδίσει χρόνο».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, σημειώνουν ότι «οι υπερφίαλες και παράνομες βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων διευρύνονται και παγιώνονται», ενώ χαρακτηρίζουν «αλλοπρόσαλλη» την ελληνική στάση αναβολής των επισκέψεων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του ΑΝΥΠΕΞ στην Τουρκία, όπως αναφέρουν, και λίγες μέρες μετά την πραγματοποίηση της επίσκεψης του ΑΝΥΠΕΞ «μετά φανών και λαμπάδων».
Καταλογίζουν δε στην κυβέρνηση ότι «δείχνει ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσπάθεια της ¶γκυρας να δημιουργήσει διαπραγματευτικά κεκτημένα, υποκύπτει αμαχητί στις τουρκικές πιέσεις, δεχόμενη την σύσταση ενός "ανωτάτου συντονιστικού συμβουλίου", περιοδικές συναντήσεις των δύο Πρωθυπουργών, τακτικές συναντήσεις πολυάριθμων Υπουργών, εντατικοποίηση των "διερευνητικών συνομιλιών", στις οποίες ο τούρκος ΥΠΕΞ εννοεί να συμπεριληφθούν και άλλες "εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο", ενώ συνομολογεί και πέντε νέα ΜΟΕ, ως εάν τα προηγούμενα 24 είχαν αποδώσει κάποιο καρπό».
Επισημαίνεται ακόμη ότι «η Ελλάδα σύρεται βεβιασμένα σε ένα ευρύτερο διμερή διάλογο, που μοιραία θα επικεντρωθεί στο Αιγαίο, δεχόμενη απολύτως την εφαρμοζόμενη από την Τουρκία διαπραγματευτική αρχή, "ό,τι είναι δικό μου είναι δικό μου, ό,τι είναι δικό σου είναι διαπραγματεύσιμο"».
Για το Κυπριακό, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ υπογραμμίζουν ότι «οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές», σημειώνοντας ότι «η πρόσφατη εκλογή Έρογλου στο ψευδο-κράτος, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα».
Αναφερόμενοι, τέλος, στο ζήτημα των Σκοπίων, τονίζουν ότι «συνεχίζονται οι προκλήσεις των Σκοπίων, που αναλαμβάνουν την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία τιτλοφορούν στα επίσημα έγγραφα ως "Μακεδονική Προεδρία 2010", συνεπικουρούμενα από το επίσημο περιοδικό του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που φιλοξενεί επτασέλιδο αφιέρωμα στην γείτονα με τον πρωτοσέλιδο τίτλο " Το μαργαριτάρι της Μακεδονίας στα Βαλκάνια"».
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
Πέρασαν ήδη έξι μήνες αφ' ότου το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας και η Κυβέρνηση βουλιάζει όλο και περισσότερο στα αδιέξοδα της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί, την ίδια ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε δίνη καταλυτικών περισπασμών για την οικονομία της. Σε όλα τα μέτωπα, η Κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να χαράξει μία αποφασιστική γραμμή, δίνοντας την εντύπωση ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κερδίσει χρόνο.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, οι υπερφίαλες και παράνομες βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων διευρύνονται και παγιώνονται. Τουρκικά πολεμικά σκάφη, κάνοντας "επίδειξη σημαίας" πραγματοποιούν αβλαβείς, υποτίθεται, διελεύσεις από τα χωρικά μας ύδατα κατά τρόπο επεισοδιακό και προκλητικό, προσθέτοντας ένα νέο στοιχείο στις μέχρι τούδε δραστηριότητες της τουρκικής αεροπορίας, που συνεχίζει ανενόχλητη τις παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τις συστηματικές παρενοχλήσεις ξένων και ελληνικών αεροσκαφών της FRONTEX, αμφισβητώντας έτσι έμπρακτα την εδαφική κυριαρχία μας σε νησιά όπως το Φαρμακονήσι. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ως αλλοπρόσαλλη μπορεί να χαρακτηρισθεί η ελληνική στάση αναβολής των επισκέψεων του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του ΑΝΥΠΕΞ στην Τουρκία και λίγες μέρες μετά η πραγματοποίηση της επίσκεψης του ΑΝΥΠΕΞ μετά φανών και λαμπάδων. Η ελληνική πλευρά, ενώ δείχνει ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσπάθεια της ¶γκυρας να δημιουργήσει διαπραγματευτικά κεκτημένα, υποκύπτει αμαχητί στις τουρκικές πιέσεις, δεχόμενη την σύσταση ενός "ανωτάτου συντονιστικού συμβουλίου", περιοδικές συναντήσεις των δύο Πρωθυπουργών, τακτικές συναντήσεις πολυάριθμων Υπουργών, εντατικοποίηση των "διερευνητικών συνομιλιών", στις οποίες ο τούρκος ΥΠΕΞ εννοεί να συμπεριληφθούν και άλλες "εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο", ενώ συνομολογεί και πέντε νέα ΜΟΕ, ως εάν τα προηγούμενα 24 είχαν αποδώσει κάποιο καρπό. Στα ανωτέρω προστίθεται η στάση του ΝΑΤΟ που με επιστολή του Αμερικανού Διοικητού του υποστρατηγείου στη Σμύρνη προς τον Διοικητή του ελληνικού ΑΤΑ κηρύσσει ολόκληρο το Αιγαίο "γκρίζα ζώνη" μέχρι να αποσαφηνισθεί ποια χώρα έχει τα κυριαρχικά δικαιώματα επ αυτού. Το γεγονός ότι η επιστολή αποσύρθηκε ύστερα από την έντονη ελληνική αντίδραση δεν αναιρεί το ενδεχόμενο, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν, να εκδηλωθεί και στο μέλλον ίδια ενέργεια από πλευράς ΝΑΤΟ.
Την εικόνα, τέλος, συμπληρώνει η ακάματη ανθελληνική δραστηριότητα του τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Κομοτηνή, που αντιμετωπίζεται με απόλυτη απάθεια από την Κυβέρνηση.
Η Ελλάδα συνεπώς, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά τις ανερμάτιστες και χωρίς στρατηγικό σχέδιο πολιτικές που ακολούθησαν οι Κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, σύρεται βεβιασμένα σε ένα ευρύτερο διμερή διάλογο, που μοιραία θα επικεντρωθεί στο Αιγαίο, δεχόμενη απολύτως την εφαρμοζόμενη από την Τουρκία διαπραγματευτική αρχή, "ό,τι είναι δικό μου είναι δικό μου, ό,τι είναι δικό σου είναι διαπραγματεύσιμο". Έτσι επίκειται η έναρξη ενός επικίνδυνου διαλόγου, χωρίς η ¶γκυρα να έχει μετακινηθεί κατά κεραία από την αδιαλλαξία της, να διατηρεί στο ακέραιο τις διεκδικήσεις της και η Αθήνα, υστάτη ειρωνεία, να υποστηρίζει ένθερμα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όταν όλη η Ευρώπη βοά ότι αυτή είναι ανεπιθύμητη.
Στο Κυπριακό, οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέπεμψε όσους Ελληνοκύπριους έχουν τίτλους ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, να απευθυνθούν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων του κατοχικού καθεστώτος, προσθέτοντας άλλο ένα λίθο στην de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και ενώ ο διακοινοτικός διάλογος καρκινοβατεί, η Κυβέρνηση άφησε ανεμπόδιστη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει στο Ευρωκοινοβούλιο προς συναπόφαση, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας, τον Κανονισμό για το εμπόριο με τα κατεχόμενα, αντιδρώντας με καθυστέρηση 4 μηνών, με μία ρηχή και αναποτελεσματική δήλωση δυσφορίας για τη στάση της Κομισιόν. Πέραν του γεγονότος ότι το κύριο βάρος της αντίδρασης έφερε η Λευκωσία, που και η ίδια δήλωνε ότι κατελήφθη εξ απροόπτου, εύλογος είναι ο προβληματισμός κατά πόσον η καθυστερημένη και άκαπνη αντίδραση Ελλάδος και Κύπρου δεν αποτελεί στην πράξη υποταγή στα κελεύσματα του διεθνούς παράγοντα, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ¶γκυρα με την έμμεση πλην ουσιαστική αναγνώριση του ψευδοκράτους και να καταδεχθεί να ανοίξει κάποιο λιμάνι και αεροδρόμιό της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, πράγμα που όφειλε να κάνει βάσει του Πρωτοκόλλου της Αγκύρας . Επιπλέον, η πρόσφατη εκλογή Έρογλου στο ψευδο-κράτος, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα..
Παράλληλα, συνεχίζονται οι προκλήσεις των Σκοπίων, που αναλαμβάνουν την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία τιτλοφορούν στα επίσημα έγγραφα ως "Μακεδονική Προεδρία 2010", συνεπικουρούμενα από το επίσημο περιοδικό του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που φιλοξενεί επτασέλιδο αφιέρωμα στην γείτονα με τον πρωτοσέλιδο τίτλο " Το μαργαριτάρι της Μακεδονίας στα Βαλκάνια". Από την άλλη πλευρά, ο Έλλην ΑΝΥΠΕΞ δήλωσε πρόσφατα σε σχέση με το θέμα της ονομασίας ότι " το "Βόρεια Μακεδονία" ταιριάζει στο πλαίσιο της λύσης που θέλουμε…", ερχόμενος για άλλη μία φορά σε πλήρη αντίθεση με την δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για λύση χωρίς τον όρο "Μακεδονία".
Μη θετικές διαγράφονται οι εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Πριν από λίγες μέρες το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων δημοσιοποίησε το πλήρες κείμενο της απόφασης που είχε λάβει προ διμήνου και με την οποία με νομικίστικα και αίολα επιχειρήματα κηρύσσει άκυρη την διμερή συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, η Αλβανική Κυβέρνηση θα διενεργήσει απογραφή πληθυσμού το 2011, συμπεριλαμβάνοντας, κατόπιν διεθνών πιέσεων, στοιχεία εθνικής καταγωγής. Όμως ένα σεβαστό τμήμα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας βρίσκεται στην μητέρα Ελλάδα, εκδιωγμένο λόγω των επικίνδυνων συνθηκών που επικρατούν για το ίδιο στην Βόρειο Ήπειρο και μη έχοντας ακόμη λάβει από το ελληνικό κράτος τα κατάλληλα κίνητρα για να επιστρέψει στις πατρογονικές εστίες και περιουσίες του. Ως εκ τούτου οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην Αλβανία συνεχίζουν να αποτελούν καθημερινό στόχο καταπατητών, με σαφώς μεγαλύτερη ένταση στις παράκτιες περιοχές που κατοικούνται από Βορειοηπειρώτες. Διαγράφεται έτσι, ως λίαν πιθανό το ενδεχόμενο τα εδάφη αυτά να ερημώσουν από τον γηγενή Ελληνικό πληθυσμό τους και, το χειρότερο, η ερήμωση αυτή να καταγραφεί επίσημα στην επικείμενη απογραφή.
Τέλος, ενώ η οικονομική κατάσταση της χώρας μας έχει απορροφήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου την προσοχή μας, στην διεθνή σκηνή σημειώνονται εξελίξεις που μας αφορούν άμεσα και οι οποίες απλά μας διαφεύγουν, με πιο σημαντική την κρίση που διέπει τον τελευταίο καιρό τις σχέσεις του τριγώνου Ουάσιγκτον - ¶γκυρα - Τελ Αβίβ.
Επερωτάσθε :
1. Γιατί ανταποκρίνεσθε στα πιεστικά και τόσο υποκριτικά διπλωματικά "ανοίγματα" της Τουρκίας, χωρίς να θέσετε οιαδήποτε προϋπόθεση στον επί θύραις διάλογο, συμπεριλαμβανομένης της άρσης του casus belli;
2. Σε ποιες συγκεκριμένες ουσιαστικές ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να συνδράμετε την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειές της; Ειδικότερα δε, έστω και καθυστερημένα, τι θα κάνετε για να ανατρέψετε την πορεία του Κανονισμού για το εμπόριο με τα Κατεχόμενα;
3. Η δήλωση του κ. Δρούτσα περί "Βορείου Μακεδονίας" εκφράζει την επίσημη θέση του συνόλου της Κυβέρνησης; Προτίθεσθε να ζητήσετε από τον Ελληνικό Λαό να επικυρώσει με Δημοψήφισμα οποιαδήποτε λύση προταθεί;
4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την επανασύνδεση των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών με τις πατρογονικές τους εστίες γενικά, αλλά και, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της καταγραφής του συνόλου του πληθυσμού των Βορειοηπειρωτών στην επικείμενη απογραφή στην Αλβανία;
Οι επερωτώντες βουλευτές
Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος
Ανατολάκης Γεώργιος
Αποστολάτος Βαΐτσης
Βελόπουλος Κυριάκος
Βορίδης Μαυρουδής
Γεωργιάδης Σπυρίδων - ¶δωνις
Κοραντής Ιωάννης
Κολοκοτρώνης ¶γγελος
Μαρκάκης Παύλος
Παπανδρέου - Παπαδάκη Ουρανία
Πλεύρης Αθανάσιος
Πολατίδης Ηλίας
Ροντούλης Αστέριος
Χρυσανθακόπουλος Αλέξανδρος