Πολιτική
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 22:36

Βουλή: Υψηλοί τόνοι για την αντιπαράθεση Χ. Καστανίδη - ΑΠ

Στην αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εστιάστηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής για την επί της αρχής επεξεργασία του νομοσχεδίου ενάντια στη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και τον επανακαθορισμό των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Στην αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εστιάστηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής για την επί της αρχής επεξεργασία του νομοσχεδίου ενάντια στη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και τον επανακαθορισμό των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Βολές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης εκτόξευσε η αξιωματική αντιπολίτευση, με αιχμή τις δηλώσεις του κ. Καστανίδη σχετικά με τις τοποθετήσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ενάντια στη δίωξη Ζαγοριανού.

«Η πράξις του υπουργού να παρεμβαίνει και να κρίνει μιαν απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου ήταν απαράδεκτη» τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης.

«Τόσο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όσο και η Ολομέλεια, είναι διοικητικοί σχηματισμοί και όχι όργανα που σχηματίζουν δικανική κρίση και αποφαίνονται» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ντίνα Γιαννακοπούλου, παραδέχθηκε πως «η διαφθορά έχει πνίξει το κοινωνικό σύνολο» και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να την πατάξει.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Τάσος Νεράντζης, τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης και επέκτασης των διατάξεων του πόθεν έσχες και υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του «περιβόητου νόμου περί ευθύνης υπουργών» τον οποίον «δεν μπορούμε να αλλάξουμε για συνταγματικούς λόγους, αλλά σε κάθε ευκαιρία πρέπει να λέμε ότι αυτός ο νόμος δεν μπορεί να συνεχιστεί στη μορφή που είναι σήμερα».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του νέου πλαισίου, «διέπεται από προχειρότητα» μαρτυρώντας «λήψη μέτρων για το θεαθήναι».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος, εξέφρασε την δυσπιστία του όσον αφορά την αποδοτικότητα των μέτρων, αντιπροτείνοντας «κατάργηση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, του επιχειρηματικού απορρήτου, ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των τίτλων του Δημοσίου, παρότι παραμένει η δυνατότητα επιστράτευσης αχυρανθρώπων, αλλά με κινδύνους. Έλεγχος έως και παρεμπόδιση εξαγωγής κεφαλαίων. Παρότι η διαφθορά δεν πρόκειται να εξαληφθεί, αν πάρουμε τέτοιου είδους μέτρα, θα περιοριστεί το κακό».

«Δεν είναι ελλειμματικό το νομικό μας πλαίσιο, αλλά η πραγματική πρόθεση αποκάλυψης του τι γίνεται στη Διοίκηση» υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ.

Με τη σειρά του ο Νίκος Τσούκαλης από το ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως το νομοσχέδιο εστιάζεται στην καταστολή της διαφθοράς και όχι στην πρόληψή της και πως, «αν δεν υπάρξουν οι δομές υποστήριξής του, μπορεί μέσω των καταγγελιών, να οδηγήσει σε τερατογεννέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ