Κόσμος
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 09:21

Αποφασισμένος ο Μπους για το θέμα του Ιράκ

Ανεβάζει τους τόνους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους έναντι της Βαγδάτης, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει στην ανάληψη δράσης για τον αφοπλισμό του Ιράκ αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν επιδείξουν «τη βούληση ή το θάρρος» να το κάνουν.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Νέο Μεξικό εν όψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, ο Μπους τόνισε αναφερόμενος στον Σαντάμ Χουσεϊν ότι «έχει κάνει τον ΟΗΕ να μοιάζει ανόητος» και πρόσθεσε : «Είτε τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν το καθήκον τους να αφοπλίσουν τον Σαντάμ, είτε ο Σαντάμ θα αφοπλίσει τον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, αν αρνηθούν να ενεργήσουν... οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν συμμαχίας για τον αφοπλισμό του Σαντάμ Χουσεϊν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με την υποστήριξη της Βρετανίας προσπαθούν εδώ και επτά εβδομάδες να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλειας να εγκρίνει μιά νέα απόφαση με στόχο τον πλήρη αφοπλισμό του Ιράκ.

«Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δαπανήσει πολύ χρόνο για διαβουλευσεις ως προς την απόφαση για τον αφοπλισμό του Ιράκ και ήρθε η ώρα να αποφασίσουν. Ηρθε η ώρα για τα μέλη του Συμβουλίου να υψώσουν το χέρι και να δηλώσουν την ψήφο τους», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάϊσερ, στους δημοσιογράφους.

Η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει την τρέχουσα εβδομάδα «καθοριστική» για τη λήψη απόφασης, χωρίς όμως να θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πάντως ότι έχει υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και εκτιμούν πως το χάσμα με τα άλλα μέλη του σώματος έχει μειωθεί.

«Πιστεύουμε πως κάνουμε προόδους. Πιστεύουμε πως έχουμε μειώσει τον αριθμό των σημείων διαφωνίας σε ορισμένα βασικά προβλήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας ότι «όλοι επιθυμούν μία ισχυρή απόφαση».

Η Γαλλία επανέλαβε πάντως ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις για υπερψήφιση του «αυστηρού› σχεδίου ψηφίσματος, που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Απορρίπτουμε κάθε διάταξη αυτόματης προσφυγής στη χρήση βίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν μιλώντας στο BBC και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κρίση στο Ιράκ θα πρέπει να είναι ομόφωνη.

Ο κ. Βιλπέν τόνισε ότι εάν οι ΗΠΑ λάβουν μονομερώς απόφαση επί του θέματος, δεν θα δώσουν με αυτό τον τρόπο το σκληρό μήνυμα που απαιτείται, προκειμένου το Ιράκ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Από τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα έχουν επίσης διατυπώσει επιφυλάξεις για το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ Αλ Μπαραντέϊ, ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο θέμα των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου.