Κόσμος
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 09:45

Ρωσία : Παράγωγο του οπίου το αέριο λένε αμερικανικές πηγές στη Μόσχα

Αέριο, παράγωγο του οπίου χρησιμοποίησαν οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις στην επιχείρηση διάσωσης των εκατοντάδων ομήρων από τους Τσετσένους ενόπλους, ανέφεραν πηγές της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Δυτικοί ιατροί, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της υγείας μερικών εκ των ομήρων, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αέριο νεύρων αλλά για παράγωγο του οπίου. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ενδεχόμενη έκθεση σε υπερβολική δόση του αερίου αυτού μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή κώμα.

Την ίδια στιγμή στη Ρωσία πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι φωνές διαμαρτυρίας για τη χρήση του δηλητηριώδους αυτού αερίου που χρησιμοποίησε ο ρωσικός στρατός γιά να εξουδετερώσει τους Τσετσένους αυτονομιστές που είχαν καταλάβει το θέατρο του Πολιτισμού, καθώς έχασαν τη ζωή τους 117 όμηροι, ενώ άλλοι 16 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνολικά 333 άνθρωποι πήραν σήμερα το πρωϊ εξιτήριο από τα νοσοκομεία της Μόσχας, στα οποία είχαν δεχθεί τις ιατρικές φροντίδες για τα αέρια που εισέπνευσαν κατά την επιχείρηση απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ρωσικών υπηρεσιών υγείας.

Αλλοι 311 όμηροι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, όμως ορισμένοι από αυτούς, μεταξύ τους και εννέα παιδιά, ενδέχεται να λάβουν κι αυτοί εξιτήριο σήμερα ή αύριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν της μεθόδου που ακολούθησαν οι ειδικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας οτι ήταν αναγκαία για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας, καθώς οι Τσετσένοι αυτονομιστές ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Οι ρωσικές αρχές δέχονται και τα πυρά του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς δεν αποκαλύπτουν, για λόγους ασφαλείας όπως λένε, τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή.

Το BBC εκτιμά μάλιστα ότι παρά τις αμφιλεγόμενες παρενέργειες του αερίου αυτού, μέλη άλλων υπηρεσιών Πληροφοριών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταφύγουν στη χρήση αυτού εάν βρεθούν ενώπιον παρόμοιας με αυτή της Μόσχας κατάστασης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έσπευσε να υποστηρίξει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη σκληρή στάση που κράτησε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες, ανώδυνες και εκ του ασφαλούς λύσεις σε μια τέτοια κρίση.

Ο Λευκός Οίκος επέρριψε επίσης τις ευθύνες για τους θανάτους στο θέατρο της Μόσχας στους τσετσένους τρομοκράτες και όχι στη ρωσική ηγεσία. «Εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και τις συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Αρι Φλάϊσερ, αλλά «ο πρόεδρος έχει την πεποίθηση ότι αυτούς που πρέπει να κατηγορήσει είναι οι τρομοκράτες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες κυβερνήσεις έχουν ζητήσει από τη Μόσχα να δώσει λεπτομέρειες για το αέριο αλλά δεν έχουν πάρει απάντηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. «Η ρωσική κυβέρνηση ήταν αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα... δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να βρει λύση σ' αυτή την κατάσταση, στην οποία οι ένοπλοι τρομοκράτες απειλούσαν τις ζωές τόσων ανθρώπων», τόνισε ο Μπάουτσερ.