Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, ειδικά αν αυτό είναι καλοψημένο, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, ειδικά αν αυτό είναι καλοψημένο, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Το τηγάνισμα και το ψήσιμο μέχρι το κρέας να καρβουνιάσει, μπορεί να δημιουργήσουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με τη μελέτη, που κατέδειξε ότι όσοι τρώνε συχνά καλοψημένα κρέατα (μπριζόλες, μπέικον κ.α.), έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο κρέας και λιγότερο ψημένο.
Στην έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο στις ΗΠΑ σχετικό με την έρευνα για τον καρκίνο, σύμφωνα με το BBC, μελετήθηκαν επί 12 χρόνια πάνω από 1.700 άτομα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εκτός από το κόκκινο κρέας, ακόμα και το κοτόπουλο και το ψάρι, αν είναι τηγανητά, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου.
Οι τρεις βασικοί τύποι καρκινογόνων χημικών ουσιών, που συλλογικά ονομάζονται «ετεροκυκλικές αμίνες», αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου πάνω από δυόμιση φορές. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως έχουν γενετική προδιάθεση να είναι ακόμα πιο ευάλωτοι στον κίνδυνο καρκίνου λόγω της διατροφής με καλοψημένα κρέατα.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα, αναζητώντας διαφορές στον τρόπο που τα άτομα μεταβολίζουν το μαγειρεμένο κρέας. Ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γονίδια που τους καθιστούν μέχρι και πέντε φορές πιο πιθανούς να αναπτύξουν καρκίνο, όταν τρώνε πολύ κόκκινο κρέας.
Το πολύ ψημένο έως καρβουνιασμένο κρέας έχει ήδη συνδεθεί, από προηγούμενη έρευνα, με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Πάντως ειδικοί στον καρκίνο δήλωσαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος όντως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ