Την πεποίθηση ότι οι απειλές των εκπαιδευτικών για απεργίες την περίοδο των πανελλαδικών δεν θα γίνουν πραγματικότητα εξέφρασε η υπουργός Παιδείας.
Την πεποίθησή της ότι οι απειλές των εκπαιδευτικών για απεργίες κατά την περίοδο των πανελλαδικών δεν θα γίνουν πραγματικότητα, εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και υπεραμύνθηκε των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που βρίσκεται υπό κατάρτιση.
«Μπορούμε να συζητάμε θέμα απεργίας στις εξετάσεις; Υπάρχει λειτουργός που θα κρατήσει ομήρους τα παιδιά που πάνε στις εξετάσεις;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρη, ότι δεν θα ακούσω εκπαιδευτικό λειτουργό και μάλιστα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να βάζει την απειλή, όχι στον υπουργό, αλλά ευθέως στον μαθητή».
Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση η κα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις βασικές του ρυθμίσεις και υπερασπίστηκε τις διατάξεις του, που συναντούν αντιδράσεις, όπως η θεσμοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τα Κολλέγια, η κατάργηση της βάσης του 10 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή η υποχρεωτική παραμονή του πρωτοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού για τρία χρόνια στον τόπο του διορισμού του.
Η εκπρόσωπος της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ έκρινε πως «η κατάργηση της βάσης του δέκα υποβαθμίζει την εκπαίδευση» και έκανε έκκληση στο υπουργείο, να μεταθέσει το χρόνο κατάθεσης του σχεδίου νόμου σε χρόνο μετά τις εξετάσεις.
«Μην το κάνετε τώρα, γιατί θα δημιουργήσετε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση», είπε, απευθυνόμενη στην υπουργός και υπενθυμίζοντας τις απειλές της ΟΛΜΕ για απεργία.
«Το να μην το καταθέσουμε τώρα, αλλά μετά, δεν έχει πολιτική λογική. Θα το φέρουμε κρυφά; Τον Ιούλιο; Δεν το θεωρώ πολιτικά έντιμο», απάντησε η υπουργός.
«Εδώ είναι η πρότασή μας, να το συζητήσουμε, να δούμε τις προτάσεις τους, γιατί έχω ζητήσει από το Νοέμβριο γραπτές προτάσεις μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Δεν είναι, λοιπόν, το νομοσχέδιο κάτι καινούργιο που δεν γνωρίζουμε…», πρόσθεσε.
Υπέρ της επιλογής της κας Διαμαντοπούλου, τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ ¶δωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε πως «το υπουργείο δεν πρέπει να κάνει καμία υποχώρηση στις εξετάσεις σε περίπτωση απεργίας. Δεν μπορεί το κράτος να είναι όμηρος».
«Βλέποντας την κυβέρνηση να συμφωνεί με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, δεν θα μας εξέπληττε αν κατέθετε όντως το νομοσχέδιο το καλοκαίρι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος εμφανίστηκε ενάντιος στην υποχρεωτική παραμονή των νεοδιοριζόμενων επί τριετία στον τόπο διορισμού τους, όπως και στην μερική παράκαμψη των λιστών προϋπηρεσίας στο νέο σύστημα προσλήψεων.
«Η δουλειά που έκαναν οι ωρομίσθιοι δεν θα χαθεί», απάντησε η ¶ννα Διαμαντοπούλου. «Δεν μπορούμε ωστόσο να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι ωρομίσθιοι προσλαμβάνονταν με απλή επιλογή από τους διευθυντές. Στο νομοσχέδιο, κλείνουν όλα τα παράθυρα. Θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να μπαίνουν σε ενιαίο πίνακα και αφού θα έχουν περάσει το ΑΣΕΠ, οι έχοντες προϋπηρεσία να χτίζουν από κει και πέρα το εκπαιδευτικό τους προφίλ, με βάση τις σπουδές τους και την εμπειρία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Ζιώγας εκ μέρους του ΚΚΕ κατήγγειλε την οικοδόμηση ενός «νέου σχολείου της αγοράς» και εξέφρασε την αντίθεσή του για τη «νέα μορφή απασχόλησης, εκείνη του αναπληρωτή εκπαιδευτικού με μειωμένο ωράριο». «Η κυβέρνηση επιδιώκει έτσι να διασπάσει τον ενιαίο αγώνα για μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ