Κόσμος
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 12:34

Δηλώσεις του Ιρακινού ΥΠΕΞ για τις προθέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι «είναι αποφασισμένες να πορευτούν στο δρόμο του κακού, στο δρόμο του αίματος και να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Μέση Ανατολή και στον κόσμο».

«ΗΠΑ και Βρετανία είναι αποφασισμένες να παρεμποδίσουν την αποστολή των επιθεωρητών, γιατί οι επιθεωρητές, όταν θα έλθουν και θα εργαστούν χωρίς πρόβλημα, θα αποκαλύψουν στον κόσμο ολόκληρο τα ψέμματα που έχουν κατασκευάσει η αμερικανική κυβέρνηση και ο Τόνι Μπλερ», δήλωσε ο Σάμπρι στον ανταποκριτή του BBC στη Βαγδάτη. «Αυτό δείχνει σε ποιό βαθμό οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να πορευτούν στο δρόμο του κακού, του αίματος, να προκαλέσουν αστάθεια και να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή αυτή και στον κόσμο», τόνισε.

Ο Ιρακινός υπουργός πρόσθεσε ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο επιδιώκουν με το σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ, την «εξουσιοδότηση» των Ηνωμένων Εθνών για την αρχή «μιας νέας εποχής αμερικανικής αποικιοκρατίας και για την επιστροφή στην άλλοτε βρετανική αποικιοκρατία».

«Αυτό δείχνει σε ποιό βαθμό οι άνθρωποι αυτοί περιφρονούν τον ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Σάμπρι εκτιμώντας ότι το σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν θα υιοθετηθεί ποτέ. «Είναι μια παραβίαση του χάρτη του ΟΗΕ, μια προσβολή στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να βρουν συμμάχους στην πολιτική τους γιατί «ο Τόνι Μπλερ δεν είναι συνασπισμός».