Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 14:17

Στην αναμονή λόγω της κρίσης ο επόμενος «007»

Η καθυστέρηση αυτή, όμως, μπορεί να βγει και σε καλό. Οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για αμέτρητες ιστορίες.

Από τον Ρίτσαρντ Μπιλς

Ο Dr. No κατάφερε τελικά να σταματήσει τον Τζέιμς Μποντ. Οι παραγωγοί των ταινιών με πρωταγωνιστή το Βρετανό κατάσκοπο έχουν «παγώσει» την παραγωγή της επόμενης ταινίας της σειράς εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το στούντιο παραγωγής Metro-Goldwyn-Mayer. Στο «Casino Royale» που προβλήθηκε το 2006 υπήρχε ο χαρακτήρας ενός απατεώνα χρηματιστή που έχυνε δάκρυα από αίμα. Δεν αποκλείεται η εταιρεία να επενδύσει ακόμη περισσότερο στο κλίμα δυσφορίας που επικρατεί για τη Γουόλ Στριτ στην 23η κατά σειρά ταινία του Τζειμς Μποντ.

Τα προβλήματα της MGM έχουν τη ρίζα τους σε μια εξαγορά στην οποία προχώρησε το 2005 με δανειακά κεφάλαια, η οποία επιβάρυνε το στούντιο με υπέρογκο χρέος. Τα ιδιωτικά κεφάλαια στα οποία ανήκει η εταιρεία –μεταξύ των οποίων η TPG και η Providence Equity Partners– έχουν βάλει το στούντιο προς πώληση από το Νοέμβριο. Η αβεβαιότητα αυτή οδήγησε την EON Productions στην απόφαση να αναβάλει επΆ αόριστον την παραγωγή της επόμενης ταινίας του 007.

Η καθυστέρηση αυτή, όμως, μπορεί να βγει και σε καλό. Οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για αμέτρητες ιστορίες. Ο απατεώνας του «short-selling» έχει ήδη «παίξει», αλλά πώς θα μας φαινόταν ένας κολοσσός των ιδιωτικών κεφαλαίων ο οποίος παρέχει υπερβολική μόχλευση σε συστημικά σημαντικές εταιρείες κρατώντας τους όμηρους τους πιστωτές; Τις λεπτομέρειες που θα κάνουν τον «ήρωα» πιο ρεαλιστικό μπορεί να τις αντλήσει η MGM από την προσωπική της εμπειρία.

Πώς θα σας φαινόταν, επίσης, ο χαρακτήρας ενός μοχθηρού τραπεζίτη που χτίζει μια τεράστια αλλά σαθρή πυραμίδα από χρέος και έπειτα απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση; Δελεαστικός θα ήταν επίσης ένας ρόλος-καρικατούρα για τον επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφάιν. Πιο συγκλονιστική θα ήταν, βέβαια, η επιλογή ενός «κακού» με σαρδόνιο χαμόγελο που θα θυμίζει τον γενικό διευθυντή της JPMorgan, Τζέιμι Ντιμόν –ο μοναδικός εν ενεργεία τραπεζίτης που έχει δώσει την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα στραβοπάτημα.

Πηγή έμπνευσης για τη νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ θα μπορούσε να είναι η πιστωτική συρρίκνωση και με άλλους τρόπους. Οι προ κρίσης δυσχέρειες που αντιμετώπιζαν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν ως αποτέλεσμα η Aston Martin –αγαπημένη του Μποντ και αυθεντικό αγγλικό αυτοκίνητο– να πωληθεί το 2007 στη Ford Motor –έναν όμιλο που ανήκει σε επενδυτές από το Κουβέιτ. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών, η Investment Dar, βρέθηκε στο μάτι του οικονομικού κυκλώνα με αποτέλεσμα να αποτελέσει την πρώτη μεγάλη εταιρεία του ισλαμικού που δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει ομόλογό της –ή αλλιώς sukuk.

Εάν στην κλασική συνταγή του 007 προστεθούν χρηματιστές διεθνούς εμβέλειας, λίγη Μέση Ανατολή, χρήματα και εξουσία, το αποτέλεσμα θα είναι ακαταμάχητο στα μάτια των σινεφίλ. Εφόσον πετύχει, το ειδικό ρολόι «Bond 23» που κατασκεύασε, φυσικά, η ελβετική Omega θα αρχίσει και πάλι να χτυπά.