Αθλητικά
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 18:02

Παρουσιάστηκε το νέο προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ

Το νέο προπονητικό κέντρο στα Σπάτα παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου η ΠΑΕ ΑΕΚ την Τετάρτη, με το χρονοδιάγραμμα να λέει μετακόμιση τέλη Ιουλίου.

Το νέο προπονητικό κέντρο στα Σπάτα παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου η ΠΑΕ ΑΕΚ την Τετάρτη, με το χρονοδιάγραμμα να λέει μετακόμιση τέλη Ιουλίου.

Το έργο, το οποίο συνολικά θα κοστίσει 13 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τον Νίκο Νοτιά θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη προβλέπει την κατασκευή δύο γηπέδων καθώς και του κτιρίου στο οποίο θα υπάρχει το γυμναστήριο, τα αποδυτήρια, το γραφείο του προπονητή όπως και τα γραφεία της ΠΑΕ, που θα φύγουν από τη Γράμμου. Αρχές Ιουνίου θα φυτεύσουν το χόρτο στα γήπεδα και μέχρι τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμα, ενώ και το κτίριο θα είναι έτοιμο ως τα τέλη Ιουλίου και θα μπορέσει να πάει εκεί η πρώτη ομάδα για προπονήσεις. Παράλληλα, μέχρι και το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο και το τρίτο γήπεδο, για να ολοκληρωθεί οριστικά η πρώτη φάση του έργου. Τα δύο γήπεδα που θα είναι έτοιμα ως τέλη Ιουνίου θα έχουν διαστάσεις 64Χ100 μέτρα, ενώ το τρίτο θα είναι 68Χ105. Ολα, δηλαδή, θα είναι διαστάσεων UEFA. Στο μεγαλύτερο, μάλιστα, θα υπάρχει και μια εξέφρα που θα μπορεί να φιλοξενήσει 275 άτομα.

Όπως τονίστηκε από τους ανθρώπους της ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε. αλλά και από την αρχιτέκτονα Ρία Βογιατζή, ο συγκεκριμένος χώρος στα Σπάτα είχε οριστεί πριν λίγα χρόνια ως κατάλληλος αποκλειστικά για αθλητικές εγκαταστάσεις και θεωρείται από τις Αρχές ως η καλύτερη περιοχή της Αττικής για ένα τέτοιο έργο.

Η πρώτη φάση του έργου, τα τρία γήπεδα και το κεντρικό κτίριο δηλαδή, καταλαμβάνουν 33 στρέμματα ενώ το έργο στη συνέχεια, με τη δεύτερη φάση του, θα επεκταθεί σε άλλα 17, ακριβώς δίπλα. Εκεί θα γίνει και ένα τέταρτο γήπεδο το οποίο όμως δε θα έχει φυσικό χόρτο όπως τα άλλα τρία, αλλά πλαστικό χλοοτάπητα. Εκεί θα δουλεύουν οι ακαδημίες, οι οποίες δε θα μετακομίσουν στα Σπάτα στα τέλη Ιουλίου, όπως η πρώτη ομάδα.

Τα τρία γήπεδα θα έχουν υψομετρική διαφορά μεταξύ τους, ενώ εντυπωσιακά είναι τα μέτρα που έχουν παρθεί για το κεντρικό κτίριο. Οπως ανέλυσαν οι αρμόδιοι, για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία θα είναι 35 βαθμοί Κελσίου στην περιοχή, το καλοκαίρι, στο κτίριο θα μπαίνει θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου, ενώ το χειμώνα αν το θερμόμετρο δείχνει τους 2 βαθμούς Κελσίου, βιοθερμικά το κτίριο θα έχει 13 βαθμούς Κελσίου κι έτσι θα είναι πιο εύκολο να ανεβάσει η ΑΕΚ τη θερμοκρασία στους 18.

Επίσης, έχει προβλεφθεί σύστημα αποστράγγισης των γηπέδων, πράγμα που σημαίνει ότι 15 λεπτά με την μπόρα θα είναι μια χαρά η κατάσταση τους και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ θα υπάρχει σύστημα που θα προβλέπει ότι ακόμη κι αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με την ΕΥΔΑΠ, θα υπάρχουν 300 κυβικά νερού και θα μπορούν να ποτιστούν τα γήπεδα για τρεις μέρες. Διάστημα στο οποίο θα έχει διορθωθεί και η οποιαδήποτε βλάβη. Το νάλογο ισχύει και για το ενδεχόμενο προβλήματος με τη ΔΕΗ, καθώς θα υπάρχει γεννήτρια.

Ο χώρος στον οποίο θα μεταφερθούν τα γραφεία της ΠΑΕ είναι επαρκής, καθώς πρόκειται για 600 τετραγωνικά μέτρα, ενώ αυτή τη στιγμή τα γραφεία στη Γράμμου είναι 650 τετραγωνικά μέτρα και κοστίζουν αρκετά στην ΑΕΚ. ¶ρα, με τη μετακόμιση στα Σπάτα θα υπάρξει και σημαντική οικονομία, σε αυτόν τον τομέα. Κι όπως τόνισαν αρκετές φορές οι αρμόδιοι, είναι σπουδαίο για την Ένωση το γεγονός ότι θα μπορούν επιτέλους, όταν ολοκληρωθεί 100% το έργο, να είναι στον ίδιο χώρο η πρώτη ομάδα, η Β ομάδα και τα τμήματα υποδομής, όπως επίσης και τα γραφεία της ΠΑΕ.

Στον χώρο θα υπάρχει και ταρτάν 200 μέτρων, ώστε να μπορούν να κάνουν και εκεί προθέρμανση οι ποδοσφαιριστές, ενώ σε όλους τους χώρους έχει προβλεφθεί το να μπορούν να μετακινούνται άνετα άτομα με ειδικές ανάγκες, ή και οι ποδοσφαιριστές που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών και ενδεχομένως να χρειάζεται να μετακινούνται με καροτσάκι.

Το έργο θα ολοκληρωθεί, με την κατασκευή δηλαδή και του τέταρτου γηπέδου αλλά και ό,τι άλλου χρειαστεί, σε 1,5 με 2 χρόνια, καθώς θα πρέπει να δοθούν και κάποιες ακόμη άδειες από την πολεοδομία και στην Ελλάδα όλα αυτά δεν λειτουργούν και πολύ γρήγορα. Η μετακόμιση της πρώτης ομάδας, όμως, θα γίνει από τα τέλη Ιουλίου, της ΠΑΕ από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και γενικά ο εφιάλτης των Θρακομακεδόνων επιτέλους φτάνει στο τέλος του για την ΑΕΚ.

Πηγή: www.gazzetta.gr