Πολιτική
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 21:31

Γ. Κεφαλογιάννης: Η υπόθεση Siemens συνιστά διαχρονικό σκάνδαλο

«Η υπόθεση Siemens συνιστά διαχρονικό σκάνδαλο που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας και κρατάει τη συναλλαγή με το πολιτικό σύστημα είκοσι ολόκληρα χρόνια», δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης καταθέτοντας στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή.

Με την κατάθεση του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννης άνοιξε ο κύκλος των καταθέσεων πολιτικών προσώπων στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

«Η υπόθεση Siemens συνιστά διαχρονικό σκάνδαλο που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας και κρατάει τη συναλλαγή με το πολιτικό σύστημα είκοσι ολόκληρα χρόνια», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Η τιμή του πολιτικού κόσμου ανήκει σ’ εμάς τους πολιτικούς που πρέπει να την υπερασπιστούμε με τις όποιες αποφάσεις, όσο δυσάρεστες κι αν είναι για να επέλθει κάθαρση», πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης, περιγράφοντας τα χρόνια της οικουμενικής κυβέρνησης.

Ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα ο κ. Κεφαλογιάννης βρέθηκε αντιμέτωπος με την απόφαση του τότε Δ.Σ. του ΟΤΕ να παραγγελθούν με απευθείας ανάθεση στις εταιρείες ΙΝΤΡΑΚΟΜ/ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ 470.000 ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ.

Στην κατάθεσή του ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην ΕΛΒΗΛ που ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία βιομηχανικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρονικού υλικού και στις πρώτες αποφάσεις του 1986 επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου, όταν προκρίθηκαν για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ τα συστήματα ERICSON και SIEMENS.

Κατά τον κ. Κεφαλογιάννη, οι αποφάσεις του τότε ΔΣ του ΟΤΕ υπό τον Θεοφάνη Τόμπρα για συνεργασία των οίκων εξωτερικού ERICSON και SIEMENS με τις εγχώριες INTRACOM και SIEMENS HELLAS «έδεσαν χειροπόδαρα το σύστημα και την εξάρτηση από την τεχνολογία τους και κατέστησαν τον Σωκράτη Κόκκαλη κυρίαρχο παράγοντα στην ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το θέμα της προμήθειας των 470.000 παροχών απευθείας από δύο εταιρείες που «ελληνοποιήθηκαν» για να αποφύγουν τη δέσμευση του υπουργικού συμβουλίου, ήρθε τον πρώτο μήνα του 1990, αλλά συνάντησε τη δική του σφοδρή αντίδραση που έφερε το θέμα στο οικουμενικό υπουργικό συμβούλιο και απέσπασε ομόφωνη απόφαση να γίνει η προμήθεια μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επεσήμανε, το τότε δ.σ. του ΟΤΕ προσέφυγε με υπόμνημα στους τρεις αρχηγούς που στήριζαν την οικουμενική - Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη - και κατάφεραν να αποσπάσουν έγκριση για απευθείας ανάθεση.

Στη συνέχει ο κ. Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε στον Ξενοφώντα Ζολώτα και μετά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την απόφασή του να παραιτηθεί.

Εν τω μεταξύ, στους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας Ελλάδος προσφεύγει η εξεταστική επιτροπή προκειμένου να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση των λογαριασμών που έχουν περιέλθει στα αρχεία της επιτροπής, για την διακρίβωση τυχόν δωροδοκηθέντων πολιτικών.

Αύριο αναμένεται να καταλήξει η επιτροπή στον κατάλογο των πολιτικών προσώπων που θα κληθούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη είναι γνωστό ότι τη Δευτέρα θα καταθέσει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ