Πολιτική
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010 21:57

Έλεγχοι σε όλα τα νέα κτήρια από το 2011

Από την 1.1.2011 θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι σε όλα τα νέα κτήρια με σκοπό τη διαπίστωση τυχόν αυθαίρετων κατασκευών, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη.

Από την 1.1.2011 θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι σε όλα τα νέα κτήρια με σκοπό τη διαπίστωση τυχόν αυθαίρετων κατασκευών, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Κατά την ομιλία της στη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τους ημιυπαίθριους, η υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, θα οριστούν οι τρόποι άσκησης ελέγχων, ώστε αν είναι δυνατό να μην υπάρχει επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη πέραν της προβλεπόμενης για τους ενεργειακούς ελέγχους των κτιρίων. Επίσης, θα ορισθεί ο τρόπος ελέγχου των μηχανικών από Σώμα Επιθεωρητών και οι ποινές θα είναι αυστηρές.

Υπολογισμός προστίμων

Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των προστίμων, η κ. Μπιρμπίλη διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα προσδιορίζονται με βάση ένα σημαντικό αριθμό κριτηρίων, που εμπεριέχουν περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς προβληματισμούς και αφορούν το μέγεθος της αυθαιρεσίας, την αξία του ακινήτου, τη χρήση του και τη θέση του εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών.

Συνδυάζοντας, όπως εξήγησε, τα κριτήρια, θα δούμε ότι ο ιδιοκτήτης πρώτης κατοικίας στην πόλη, με αυθαίρετους χώρους 60 μ2, σε περιοχή χαμηλής αξίας, θα πρέπει να καταβάλλει 4.620 ευρώ. Για τους ίδιους χώρους, σε ακίνητο άλλης χρήσης, σε εκτός σχεδίου περιοχή με υψηλή αξία, θα πρέπει να καταβάλλει 15.210 ευρώ.

Επεσήμανε ακόμη ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν για 8 μήνες, κτίρια με άδεια που εκδόθηκε μέχρι 2 Ιουλίου του 2009, αποκλείοντας έτσι τη διατήρηση αυθαιρέτων χώρων σε ανεγειρόμενα κτίρια, προσθέτοντας ότι «θα ακολουθήσει εντατικός και διαρκής έλεγχος εντοπισμού περιπτώσεων που δεν θα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση και η επιβολή των αυστηρών προστίμων που προβλέπονται από το νόμο».

Ανταπόδοση οφέλους στο περιβάλλον

Επιπλέον, σημείωσε ότι για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης και την ανταπόδοση οφέλους στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής, προβλέπονται η εύρεση νέων ανοιχτών χώρων που θα αποκτηθούν από την πολιτεία για κάθε Δήμο ανάλογα με την καταγραφή των αυθαίρετων χώρων, ενώ αποτελεί επίσης κύριο μέλημα η διασφάλιση χώρων, που επειδή έχουν χαρακτηριστεί προς «απαλλοτρίωση» προ πολλών ετών, κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν λόγω οικονομικής αδυναμίας των Δήμων να τους αποκτήσουν.

«Τέλος στο φαύλο κύκλο των πολεοδομικών αυθαιρεσιών»

Όπως τόνισε η υπουργός, με το εν λόγω νομοσχέδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιχειρεί να βάλει «τέλος στο φαύλο κύκλο της δημιουργίας πολεοδομικών αυθαιρεσιών» και όχι να αντιμετωπίσει απλά μια σοβαρή εκκρεμότητα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και των υπερβάσεων δόμησης, αλλά η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και, μέσα από αυτήν, είναι η εξυπηρέτηση των αρχών της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, η θεμελιώδης διαφορά του νομοσχεδίου αυτού, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες νομοθετικές απόπειρες συμβιβαστικής και ατελούς ρύθμισης των ημιυπαιθρίων χώρων, όπως τις χαρακτήρισε, είναι το εργαλείο της πράσινης διαχείρισης και της πράσινης χρήσης των υπερβάσεων δόμησης.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε επί της αρχής, με τη ΝΔ, το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ να το καταψηφίζουν.