O πρόεδρος του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ είχαν μια χαμηλών τόνων τηλεοπτική αντιπαράθεση πριν από μερικές ημέρες. Οι πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν το γεγονός ως πρόβα κυβέρνησης συνασπισμού.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν την πλειονότητα των προτιμήσεων ψήφου, με πρώτο το κόμμα του Ερντογάν. Η ισορροπία που θα έχει διαμορφωθεί στις 4 Νοεμβρίου θα δείξει αν είναι δυνατή μια τέτοια μετεκλογική συνεργασία.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς τον ηγέτη του. Ο πρόεδρος του κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν παίρνει μέρος στις εκλογές, εξαιτίας σχετικής απόφασης της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής. Η απόφαση στηρίχθηκε σε σχετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση εκλογής του Ερντογάν ως βουλευτή, εξαιτίας της καταδίκης του, με βάση το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα, περί πρόκλησης μίσους με βάση ταξικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις. Η απαγόρευση αυτή παύει να ισχύει τον Φεβρουάριο του 2003.
Επιπλέον, δεν έχει ανακοινωθεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματος. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό ελιγμό του Ερντογάν, ο οποίος, με τον τρόπο αυτό, αναπαράγει την εικόνα κόμματος υπό διωγμό.
Η κατάσταση αυτή μάλιστα έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες μέρες συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι εκλογές μετά την διεξαγωγή τους, επειδή στην κορυφή του ψηφοδελτίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα υπάρχει το όνομα του ηγέτη του, Ερντογάν, ο οποίος, ωστόσο, δεν είναι υποψήφιος.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρώτο με ποσοστά 25-33% και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με ποσοστά 20-25%. Ακολουθούν πέντε κόμματα γύρω από το όριο του 10%, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκπροσώπηση στο τουρκικό κοινοβούλιο. Το Νέο Κόμμα του επιχειρηματία Τζεμ Ουζάν με 7-12%, η Μητέρα Πατρίδα του Μεσούτ Γιλμάζ, ο Ορθός Δρόμος της Τανσού Τσιλέρ, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με 6-10% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα με 5-8%. Το Κόμμα Νέας Τουρκίας του Ισμαήλ Τζεμ εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 3-6% των προτιμήσεων ψήφου και τέλος η Δημοκρατική Αριστερά του Μπουλέντ Ετζεβίτ και το φιλοισλαμικό Κόμμα Ευτυχίας του Ρετζαί Κουτάν ακολουθούν με 1-3%.
Συνολικά, 18 κόμματα θα πάρουν μέρος στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στην Τουρκία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ