Πολιτική
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 16:11

Γ. Πεταλωτής: Ισχυρά τα επιχειρήματα για τη διατήρηση των μισθών

«Στο πλαίσιο του δυνατού δεν πρόκειται να αφήσουμε την κοινωνική μας πολιτική», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η τρόικα έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

«Στο πλαίσιο του δυνατού δεν πρόκειται να αφήσουμε την κοινωνική μας πολιτική», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η τρόικα έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι υποδεικνύεται η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807612 . «Μάλιστα απόρησαν γιατί δεν αφήνουμε 12 μισθούς», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «υπάρχει ισχυρότατη επιχειρηματολογία, η οποία έχει να κάνει και με την προστασία του εισοδήματος του απλού Έλληνα πολίτη, αλλά και του κρατικού εισοδήματος και των ταμείων ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία η περικοπή αυτών των δύο μισθών θα σήμαινε ένα δυσβάστακτο βιοτικό επίπεδο για τον πολίτη και μια πολύ μεγάλη απώλεια περίπου 2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία».

Πάντως, ο κ. Πεταλωτής εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας πως «στο τέλος τα επιχειρήματά μας θα πείσουν και τους εταίρους μας». «Κύριο μέλημά μας είναι η προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, για το αν θα συζητηθεί στη Βουλή το ζήτημα της δανειοδότησης, είπε ότι ο τρόπος που θα ενημερωθεί η Βουλή και θα πει την άποψή της δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά θα ανακοινωθεί.

Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Πεταλωτής γνωστοποίησε ότι αύριο με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού συγκαλείται η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, «επειδή θέλουμε διάλογο, όχι απλώς για να ακούσει και να χειροκροτήσει η ΚΟ, αλλά για να συζητήσει πάνω στο ζήτημα του δανεισμού».

«Φυσικά δεν φοβόμαστε τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν», σημείωσε, ερωτηθείς αν υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του κόμματος.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η μεγαλύτερη μερίδα του λαού «ευθαρσώς» προκρίνουν τη διαδικασία που προωθεί η κυβέρνηση, «γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή που ακολουθεί» και συμπλήρωσε ότι επειδή γνωρίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ποιος ευθύνεται, θα εκφραστούν και με τον ανάλογο τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού», εξηγώντας πως «όταν έχουμε να κάνουμε με μια τόσο σημαντική κατάσταση είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν μπορεί να αλλάζει τη σύνθεση της κυβέρνησης, όταν μάλιστα όλοι στα υπουργεία εργάζονται τόσο σκληρά».

Επίθεση στη ΝΔ

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αναξιόπιστη και ανυπόληπτη και έκανε λόγο για «εγκλήματα σε βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών».

Επεσήμανε δε ότι σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, η κυβέρνηση έδωσε μάχη για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να κερδίσει την αξιοπιστία των εταίρων και των διεθνών παραγόντων.

«Λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν επώδυνα, ενώ παράλληλα προωθούμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία και το κράτος, όχι επειδή μας το επιβάλλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας, αλλά επειδή το απαιτεί η σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι ειλικρινής απέναντι στους πολίτες και ότι «είναι πολύ εύκολο να είμαστε μηδενιστές, να απαξιώνουμε τα πάντα και να τροφοδοτούμε μια ξενοφοβία, λέγοντας ότι παραδινόμαστε άνευ όρων».

«Θα περάσουμε δύσκολα, ούτως ή άλλως, περνάμε δύσκολα, αλλά θα κατακτήσουμε τελικά το κράτος που αξίζει στους Έλληνες», τόνισε, για να επισημάνει ότι με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών προχωράμε μπροστά.