Κόσμος
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2002 07:59

Μαζικές συλλήψεις στη Μόσχα - Κηδεύτηκαν τα πρώτα θύματα

ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ, κηδεύτηκαν χθες τα 14 από τα θύματα της τραγωδίας στο θέατρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιταρ Ταςς επικαλούμενο δηλώσεις υπευθύνων των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, 418 από τους θεατές που ήταν όμηροι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία στα οποία είχαν μεταφερθεί, ενώ για νοσηλεία παραμένουν 245 άνθρωποι μεταξύ των οποίων κα 10 παιδιά. Από αυτούς οι 16 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 30 υπόπτους, εκ των οποίων πολλοί ανήκουν στα σώματα ασφαλείας της χώρας, για συνεργασία με τους Τσετσένους αυτονομιστές που κρατούσαν σε ομηρία τουλάχιστον 800 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα σε θέατρο της Μόσχας.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι Τσετσένοι αυτονομιστές είχαν λάβει οδηγίες και πληροφορίες από μέλη των σωμάτων ασφαλείας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να χειριστεί την κρίση.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα άσκησε δριμεία κριτική προς τη ρωσική ηγεσία, η οποία αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του αερίου, το οποίο χρησιμοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις κατά την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων.

Περισσότεροι από 100 όμηροι έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Μπορίς Γκριζλώφ, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια «άνευ προηγουμένου» επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων για τον εντοπισμό του τρομοκρατικού δικτύου στη Μόσχα και στις γύρω περιοχές.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΒΒC ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν της επιχείρησης διάσωσης δεκάδες ήταν οι «καλοθελητές», οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία, κυκλοφορούσαν στα κεντρικά γραφεία των ειδικών δυνάμεων για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Κυβερνητική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι αυτονομιστές ενημερώνονταν για τα όσα συνέβαιναν έξω από το θέατρο από κάποιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «αναλυτικό κέντρο πληροφοριών».

Πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, επίσης, υποστηρίζει ότι οι Τσετσένοι είχαν πολλούς συνεργάτες, υπαλλήλους σε δημόσιες υπηρεσίες και στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίοι «βοήθησαν τους Τσετσένους αντάρτες να νοικιάσουν εγκαταστάσεις για να αποθηκεύσουν τα εκρηκτικά τους».

Το θανατηφόρο αέριο

Ξένοι γιατροί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως είναι βέβαιοι ότι οι ρωσικές αρχές δεν χρησιμοποίησαν απαγορευμένο αέριο νεύρων κατά την επιχείρηση διάσωσης των 800 ομήρων από θέατρο της Μόσχας το Σαββατοκύριακο.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσδιόρισε το αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στο θέατρο όπου ένοπλοι Τσετσένοι αντάρτες κρατούσαν τους ομήρους.

Σύμφωνα με τους Aμερικανούς, το αέριο, το οποίο προκαλεί νάρκωση, δεν ήταν αερίο νεύρων, όπως είχε αρχικά υποτεθεί, αλλά οπιούχος ουσία η οποία νεκρώνει τις αισθήσεις.

Γερμανός γιατρός, που παρακολουθεί δύο Γερμανούς που επεβίωσαν, απέρριψε τη θεωρία του οπιούχου αερίου, αλλά και την προηγούμενη εκτίμηση δυτικών αναλυτών που υποστήριζαν ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί αέριο νεύρων. ο Δρ Ζίλκερ είπε ότι εξετάσεις που έκανε στους ασθενείς του υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε γενικό αναισθητικό, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρο εάν εχορηγείτο με λάθος τρόπο.

Περισσότεροι από 113 όμηροι πέθαναν από το οπιούχο αέριο. Τέσσερεις μόνο νεκροί όμηροι έφεραν τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με την εισαγγελία της Μόσχας.

Δύο όμηροι είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν από τους Τσετσένους αντάρτες, δεν είναι όμως σαφές αν οι άλλοι ήταν θύματα των ανταρτών ή σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή της Μόσχας, περισσότεροι από 50 όμηροι, που ζητούσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Χορηγήθηκε «αντίδοτο»

Η χρήση του αερίου σε τόσο μεγάλη ποσότητα καταδικάστηκε ευρέως, ωστόσο η Μόσχα επιμένει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς οι Τσετσένοι αντάρτες ήταν διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν σκοτώνοντας όλους τους ομήρους. Ακόμη, όμως, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, με έκτακτες νοσοκομειακές μονάδες έξω από το θέατρο, να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και το κατάλληλο αντίδοτο στους ομήρους που έβγαιναν ημιθανείς από το κτίριο.

Εντονες επικρίσεις δέχεται η Μόσχα επειδή δεν κατονομάζει το αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η συντάκτης του BBC για επιστημονικά θέματα, Κορίν Πότζερ, μεταδίδει ότι το ιατρικό προσωπικό των ασθενοφόρων που έδινε τις πρώτες βοήθειες στους ομήρους είχε εντολή να τους χορηγεί ναλοξόν, φάρμακο που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς που έχουν πάρει υπερβολική δόση οπιούχων, όπως ηρωϊνης. Σε μεγάλη ποσότητα, τα οπιούχα μπορεί να προκαλέσουν κώμα και θάνατο, με την παράλυση του αναπνευστικού και του κυκλοφοριακού συστήματος.

Ειρηνευτικές συνομιλίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης το 85% των Ρώσων συμφωνεί με τους χειρισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν στην υπόθεση. Ωστόσο το 44% των ερωτηθέντων τάσσεται πλέον υπέρ της προοπτικής ειρηνευτικών συνομιλιών με τους αντάρτες, ενώ η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι το ποσοστό των Ρώσων που υποστηρίζουν τον πόλεμο κατά της Τσετσενίας, μειώθηκε από το 70% που ήταν στις αρχές του έτους στο 46%.

Συλληπητήρια επιστολή για τα θύματα στο ρωσικό θέατρο απέστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.