Μαζικό χαρακτήρα εξέλαβαν σήμερα οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το γενικό δείκτη να κλείνει στις 1.696,68 μονάδες μειωμένος κατά 6%.
Μαζικό χαρακτήρα εξέλαβαν σήμερα οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το γενικό δείκτη να κλείνει στις 1.696,68 μονάδες μειωμένος κατά 6%.
Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 1.671,27 μονάδες καταγράφοντας απώλειες άνω του 7%.
Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 337,12 εκατομμύρια ευρώ.
«Υπάρχει αβεβαιότητα για το πότε και με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Βλέπε Γερμανία», δήλωσε στο Reuters ο κ. Τάκης Ζαμάνης, trader στην Beta Χρηματιστηριακή.
«Η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ήταν καταστροφική, απογοήτευση σε όλα τα μήκη και πλάτη και κυρίως στις τράπεζες, και αυτό αποδίδεται κυρίως σε φήμες που υπάρχουν ότι οι τράπεζες λόγω της πτώσης των τιμών των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχουν πρόβλημα στη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ», δήλωσε στο naftemporiki.gr ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, Head of Portfolio Management της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Όλες οι μετοχές του δείκτη FTSE/ASE 20 κατέγραψαν απώλειες με εξαίρεση τη MIG, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,56%.
Οι μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησαν κατά 11,96% και 9,99% αντιστοίχως.
Ο «κίνδυνος εξάπλωσης» τρομοκρατεί τις αγορές
Oι φόβοι για εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης επισκίασαν τα αποτελέσματα των εταιρειών που ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερα από τα αναμενόμενα και οδήγησαν στο «κόκκινο» τους γενικούς δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια.
«Αναμφίβολα, ο κίνδυνος εξαπλώνεται και εξαπλώνεται γρήγορα στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία», σχολιάζει ο Μεερνός Εντζινίρ, κορυφαίο στέλεχος της BNP Paribas SA στο Λονδίνο.
Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατρακύλησε στα χαμηλά εξαμήνου, ενώ πτώση σημείωσαν τόσο το πετρέλαιο όσο και τα μέταλλα, με ανοδική την πορεία του γεν.
Στη Νέα Υόρκη, ο Stoxx Europe 600 Index κατέγραφε απώλειες 1,6% στις 14.45 (ώρα Ελλάδος), ενώ ο δείκτης hanghai Composite Index υποχώρησε κατά 2,1% εξαιτίας της αβεβαιότητας εν όψει των μέτρων που φημολογείται ότι θα λάβει το Πεκίνο για να αποφύγει την «υπερθέρμανση» της αγοράς ακινήτων.
Περιορισμένες απώλειες 0,4% έκλεισε ο Standard & PoorΆs 500 Index στο Λονδίνο, ενώ η μετοχή της Goldman Sachs Group Inc παρουσίασε έντονη διακύμανση εν αναμονή της κατάθεσης των κορυφαίων στελεχών της ενώπιον του Κογκρέσου.
Ρουμπινί: Κορυφή του παγόβουνου της κρίσης χρέους η Ελλάδα
«Τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι απλά και μόνον η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης κρατικού χρέους σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες», δήλωσε ο οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί, όπως μεταδίδει το CNBC.
Όπως εκτίμησε ο κ. Ρουμπινί, η κρίση του κρατικού χρέους θα επιδεινωθεί και οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων ενδέχεται να στραφούν σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αφού σαρώσουν τα ευάλωτα ευρωπαϊκά κράτη.
«Οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Στο τέλος, ενδέχεται να βάλουν στο στόχαστρο και άλλες χώρες - ακόμη και την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ - στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική είναι σε μη βιώσιμο μονοπάτι», ανέφερε.
Εξέφρασε δε φόβους ότι η αποτυχία να πάρουμε μαθήματα από την πιστωτική κρίση σημαίνει ότι ελλοχεύει μια μεγαλύτερη, πιο επικίνδυνη κρίση.
«Γίνεται λόγος πολύς για καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο και εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος αλλά ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει επανέλθει στις συνήθεις πρακτικές του - οικοδομεί μόχλευση, εμπλέκεται σε επικίνδυνες επενδυτικές πρακτικές και ανταμείβει με ανάρμοστα μπόνους στελέχη και τρέιντερς - ενώ αντιδρά οργανωμένα στην εφαρμογή καλύτερου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου», υπογράμμισε.
«Οι κυβερνήσεις συζητούν για μεταρρυθμίσεις αλλά σχεδόν καμιά κυβέρνηση δεν τις έχει υλοποιήσει», κατέληξε ο Αμερικανός οικονομολόγος.