Κόσμος
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2002 12:16

Η Δανία δεν μπορεί να εκδώσει τον Ζακάγεφ στη Ρωσία

Οι νόμοι της Δανίας δεν επιτρέπουν στην Κοπεγχάγη να εκδώσει στη Μόσχα τον Αχμάντ Ζακάγεφ, εκπρόσωπο του αυτονομιστή προέδρου της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος συνελήφθη σήμερα στην Κοπεγχάγη κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, δήλωσε ο πρεσβευτής της Δανίας στη Μόσχα, Λαρς Βίσινγκ μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας.

Ο Αχμεντ Ζακάγιεφ «δεν είναι τρομοκράτης», δήλωσε ο τσετσενικής καταγωγής πρώην πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Χασμπουλάτοφ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας.

Ο Ασλαμπέκ Ασλαχάνοφ, ο μοναδικός Τσετσένος βουλευτής στη ρωσική Δούμα εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την ενοχή του Αχμεντ Ζακάγιεφ, ο οποίος κατηγορείται από τη Μόσχα ότι ενεπλάκη στη σύλληψη των ομήρων στο θέατρο της Μόσχας.

Πριν από την κρίση των ομήρων στη Μόσχα ο Ασλαμπέκ Ασλαχάνοφ επρόκειτο να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο του πορέδρου Μασχάντοφ στην Ελβετία σε μία προσπάθεια για την επανάληψη του ειρηνευτικού διαλόγου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα Γκενάντι Σελεζνιόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Αχμεντ Ζακάγιεφ, χαρακτήριζοντάς την «καλό νέο» και ζητώντας την έκδοσή του το συντομότερο δυνατόν. Ταυτόχρονα επανέλαβε την κατηγορηματική του αντίθεση προς το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους τσετσένους αυτονομιστές.

Ο εκπρόσωπος του Ασλάν Μασχάντοφ κατηγορείται από τη Ρωσία ότι είναι ένας από τους οργανωτές της σύλληψης των ομήρων στο θέατρο της Μόσχας και ότι έχει συμμετάσχει σε πολλές τρομοκρατικές επιχειρήσεις από το 1996, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας TV2 που επικαλέσθηκε πληροφορίες της αστυνομίας.