Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν οι 27 υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ. Επί τάπητος τέθηκαν οι επιπτώσεις της ηφαιστειακής τέφρας στον τουρισμό και οι υπουργοί που συμμετείχαν αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη χώρα τους.
Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν οι 27 υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Τουρισμού, Antonio Tajani.
Επί τάπητος τέθηκαν οι επιπτώσεις της ηφαιστειακής τέφρας στον τουρισμό και οι υπουργοί που συμμετείχαν αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη χώρα τους.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ¶ντζελα Γκερέκου. Η κ. Γκερέκου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, και επισήμανε το γεγονός ότι ο τουρισμός είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν, όπως καταδεικνύεται και από αυτή την κρίση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή σκόνη.
Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού σημείωσε ότι από την 15η Απριλίου μέχρι την 21η Απριλίου ακυρώθηκαν συνολικά 1.177 αεροπορικές πτήσεις από ελληνικά αεροδρόμια και αντιστρόφως.
Συγκεκριμένα, 589 αφίξεις και 588 αναχωρήσεις συμπληρώνουν το σύνολο των ακυρωθέντων πτήσεων. Αυτά είναι τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία από τα 10 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, ήτοι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα, Χανιά, Κως, Σαντορίνη, Μύκονος και Ζάκυνθος. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις αεροπορικές εταιρείες, ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια κατά την διάρκεια της κρίσης άγγιξε τους 85.000 επιβάτες.
Στην πλειοψηφία των αποκλεισμένων επιβατών προσφέρθηκε από τις αεροπορικές εταιρείες διαμονή ενώ κάποιοι άλλοι, αρκετά λιγότεροι, φιλοξενήθηκαν στα ξενοδοχεία πέριξ του αεροδρομίου.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δεν καταγράφηκαν παράπονα από τους εγκλωβισμένους επιβάτες. Ως απότοκο αυτής της κρίσης, ο ξενοδοχειακός τομέας της Ελλάδας υπέστη σημαντικό αριθμό ακυρώσεων σε ποσοστό 8%.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ