Κόσμος
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2002 13:31

Σε προσωρινή κράτηση ο εκπρόσωπος του Τσετσένου αυτονομιστή προέδρου

Ο Αχμεντ Ζακάγιεφ, εκπρόσωπος του αυτονομιστή Τσετσένου προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος συνελήφθη τη νύχτα στην Κοπεγχάγη κατόπιν αιτήματος των ρωσικών αρχών, ετέθη υπό προσωρινή κράτηση 13 ημερών μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Αχμεντ Ζακάγιεφ είχε παρουσιασθεί, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην εισαγγελία της Κοπεγχάγης.

Οι ρωσικές αρχές τον κατηγορούν για συμμετοχή στην οργάνωση της επιχείρησης σύλληψης των ομήρων στο θέατρο της Μόσχας και ότι έχει συμμετάσχει «σε πολλές τρομοκρατικές ενέργειες από το 1996», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Στη Μόσχα ο πρεσβευτής της Δανίας στη ρωσική πρωτεύουσα δήλωσε ότι βάσει της νομοθεσίας της η Δανία δεν μπορεί να εκδώσει τον Αχμεντ Ζακάγιεφ στη Ρωσία.

«Η Δανία δεν συνδέεται με καμμία συμφωνία έκδοσης με τη Ρωσία, αλλά ακόμη και αν υπήρχε τέτοια συμφωνία, δεν μπορούμε να εκδώσουμε κάποιον σε μία χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή», είπε ο Λαρς Βίσινγκ. Οποια και αν είναι η εφαρμογή του μορατόριουμ για την θανατική ποινή... η διαδικασία δεν είναι απλή, διότι η θανατική ποινή μπορεί ακόμη να εφαρμοσθεί στη Ρωσία», είπε ο Δανός πρεσβευτής.

Η Ρωσία έχει υιοθετήσει μορατόριουμ στην εφαρμογή της θανατικής ποινής, αλλά δεν έχει τροποποιήσει τη νομοθεσία της για το ζήτημα.

Η διευθύντρια της αστυνομίας της Κοπεγχάγης Χάνε Μπεχ Χάνσεν δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές πρέπει να στείλουν επίσημη αίτηση έκδοσης εντός των επομένων 30 ημερών και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας σε συνεργασία με την αστυνομία της Κοπεγχάγης θα αποφασίσουν για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δανίας (αντιπολίτευση) Γιέπε Κόφοντ ζήτησε από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις ρωσικές πιέσεις μετά τη σύλληψη αυτή. «Το δικαστικό σύστημα πρέπει να αναλύσει τα στοιχεία εναντίον αυτού του Τσετσένου ηγέτη» χωρίς εξωτερική ανάμειξη δήλωσε ο εκπρόσωπος στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau χαρακτηρίζοντας «λίγο περίεργο» το γεγονός ότι ο Αχμεντ Ζακάγιεφ συλλαμβάνεται τώρα, αφού έχει συμμετάσχει επί πολλά χρόνια σε διεθνείς διασκέψεις σε ολόκληρο τον κόσμο.